8 грудня 2022, 22:26

Усе золото Кремля потрапило під санкції США: що це означає

Вашингтон збирається максимально обмежити можливості Росії використовувати транскордонні операції із золотом.

Усе золото Кремля потрапило під санкції США: що це означає

Законодавці США готуються максимально обмежити можливості Росії проводити транскордонні операції із золотом. Запропонований законопроєкт передбачає покарання навіть для іноземців, які погодяться брати участь в угодах із золотом, де контрагентом виступають РФ або її представники.

Якщо цей документ ухвалять, банки, дилери або ювеліри, які мають зв'язки з США, не зможуть взаємодіяти з Кремлем у значних транзакціях. Обмеження накладаються на операції з урядом РФ, включно з резервами Центрального банку, що знаходяться за межами РФ.

"Золоті" санкції описано у розділі No5590 законопроєкту про витрати на оборону, який Конгрес ухвалюватиме найближчим часом.

За даними на 1 лютого 2022 року, Банк Росії стверджував, що всі його золоті резерви у розмірі $132 млрд зберігають усередині країни. Однак влітку Велика Британія заявила, що у цьому питанні не все так однозначно, як намагається представити російська влада. Минулого року Кремль експортував золота на $15,5 млрд. Це друга за продажами стаття російського експорту після енергоресурсів.

Тоді, у червні, країни G7 запровадили ембарго на імпорт золота з Росії, проте РФ зберегла можливість продавати золото в інші країни.

Тепер же США хочуть позбавити решту "клієнтів" РФ цієї можливості. Усі, хто зважиться на продовження угод із Кремлем, позбудуться можливості отримати американську візу.

Таким чином, Вашингтон позбавить Путіна одного з небагатьох активів, які він використовує для фінансування війни. Ізоляція РФ від світової економіки посилиться, а військова афера російського президента подорожчає.

Безумовно, санкції остаточно не зупинять продажі, однак буде створено ситуацію, за якої будь-хто з "клієнтів" Москви може домогтися пристойної знижки, отримавши золото за низькою ціною.

Нагадаємо, нещодавно влада Пакистану заявила, що купуватиме нафтута нафтопродукти у РФ з колосальною знижкою. Остаточні цифри не було озвучено, однак, судячи з більш ранньої інформації, може йтися про 30-40%-й дисконт.

А 8 грудня Норвегія приєдналася до "стелі цін" на російську нафту.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Анастасия Югова

Останні новини