21 грудня 2022, 22:11

Словаччина отримала звільнення від санкцій ЄС щодо російської нафти: як це допоможе Україні

Словаччині дозволили експортувати паливо, вироблене з російської нафти.

Словаччина отримала звільнення від санкцій ЄС щодо російської нафти: як це допоможе Україні

Словаччина домоглася звільнення від санкцій Євросоюзу щодо російської нафти: їй дозволено поставляти на міжнародні ринки паливо, вироблене з російської сировини. У Братиславі стверджують, що таке рішення допоможе не тільки словацькій стороні, а й Україні, пише Reuters.

Глава Мінекономіки Словаччини Карел Хірман повідомив, що уряду республіки вдалося домовитися про виведення НПЗ Slovnaft з режиму обмежень, що набули чинності з 5 грудня. Це дасть можливість підприємству торгувати своїми нафтопродуктами на зовнішніх ринках, зокрема здійснювати поставки в Україну, яка потерпає від нестачі електроенергії та опалення внаслідок російських ракетних ударів по її об'єктах енергетичної інфраструктури, зазначив міністр.

Slovnaft є структурою угорської енергетичної компанії MOL. Підприємство могло зіткнутися з дефіцитом сировини через санкції ЄС, введені проти нафти з РФ.

Раніше у компанії повідомляли про намір знизити до 60% частку нафти, яку купують у Росії, щоб мати можливість постачання своєї продукції на інші ринки.

Зараз Словаччина імпортує майже 100% сирої нафти з РФ нафтопроводом "Дружба", що проходить через територію України.

Нагадаємо, у МЗС Угорщини повідомили, що країну звільнили від дотримання "стелі цін" на російську нафту. У відомстві стверджують, що це рішення захистить безпеку енергопостачання Угорщини.

Тим часом аналітики підрахували, що експорт нафти з Росії у перший повний тиждень дії ембарго впав на 56%.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Артем Малиновский

Останні новини