29 грудня 2022, 08:01

""Поворот на схід" – справа не дуже швидка", – Несміян озвучив два чинники падіння експорту нафти з РФ

У грудні експорт російської нафти морським шляхом упав на 22% – Анатолій Несміян прокоментував цю статистику.

""Поворот на схід" – справа не дуже швидка", – Несміян озвучив два чинники падіння експорту нафти з РФ

Учора, 28 грудня, експерти з WSJ оприлюднили звіт щодо експорту російської нафти морським шляхом. Російський письменник і публіцист Анатолій Несміян вирішив прокоментувати цю статистику. На своїй сторінці у Telegram-каналі він знайшов два пояснення такому повороту подій.

Перше, переорієнтація РФ на Схід не така й швидка справа, як спочатку думали у самому Кремлі. Ринок ЄС був освоєний РФ мало не століттями, проте Путін зумів усе розтринькати за лічені місяці. "Ламати - не будувати", - нагадав відомий вислів Несміян.

За велінням Кремля азіатський ринок так швидко не почне працювати на РФ. Необхідні довгі роки, щоб налагодити нові зв'язки та зміцнити свій авторитет. "Поворот на схід" - справа не років і десятиліть, а поколінь, вважає публіцист.

Друге, інфраструктура. ЄС був під боком у РФ, а Схід набагато далі, а отже збільшуються транспортні потужності. З математикою не посперечаєшся, саме тому РФ довелося у терміновому порядку закуповувати вже списані 100 танкерів. Однак навіть такої кількості кораблів буде замало, оскільки поставки у країни Азії займатимуть набагато більше часу, ніж поставки нафти в ЄС.

Раніше німецький уряд ухвалив рішення з 1 січня 2023 року більше ніколи не закуповувати у РФ нафту.

Нагадаємо, одразу кілька країн ЄС почали відмовлятися від енергетичної залежності від РФ, включно з Німеччиною та Фінляндією.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Дмитрий Мироненко

Останні новини