1 січня 2023, 17:09

Долар чи євро: аналітик розповів, у яку валюту не варто вкладати у 2023 році

Стабільність гривні у 2023 році залежатиме від темпів фінансової підтримки з боку міжнародних кредиторів.

Долар чи євро: аналітик розповів, у яку валюту не варто вкладати у 2023 році

Збереження темпів фінансової підтримки України з боку міжнародних партнерів - ключова умова стабільності гривні на валютному ринку у новому 2023 році. Кредити ззовні забезпечать безперебійне виконання бюджетів держави та необхідний рівень золотовалютних резервів, щоб виключити варіант дефолту.

Такою думкою поділився аналітик компанії Esperio Олександр Болтян у своїй статті для видання "Зеркало недели".

Аналізуючи графіки міжнародної фінансової підтримки України минулого року, експерт акцентував увагу на тому, що вони не відрізнялися стабільністю. Через тривалі бюрократичні процедури фінансове вливання з-за кордону відбувалося спорадично, вносячи додаткові проблеми на валютний ринок, який і без того переживає непрості часи.

На думку аналітика, долар і євро не матимуть великого попиту в Україні 2023 року. Причина - збідніння населення та зниження бізнес-активності. Таким чином, прогнозується стабільність курсу продажу американської валюти у діапазоні 37-40 грн.

Експерт вважає, що вибір долара як засобу заощадження накопичень є менш популярним рішенням, оскільки курсова стабільність не перекриває інфляцію. Через втрату роботи та бізнесу на тлі війни приплив грошей у населення знизився: люди більше витрачають накопичене, ніж створюють нові "подушки безпеки".

Для тих хто все ж розглядає долар і євро як метод заощадження накопичень, експерт не радить купувати європейську валюту, оскільки вона має потенціал до сильного падіння.

Нагадаємо, економіст Олексій Геращенко вважає, що відносна стабільність курсу долара на валютному ринку збережеться ще щонайменше рік, тому що західні партнери не планують знижувати обсяги фінансової допомоги Україні у 2023 році.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Артем Малиновский

Останні новини