10 січня 2023, 15:11

Індія готова завдати удару по російській нафті, підтримавши санкції за Україну, – ЗМІ

Індія готується приєднатися до стелі цін на російську нафту, повідомляють індійські видання з посиланням на уряд.

Індія готова завдати удару по російській нафті, підтримавши санкції за Україну, – ЗМІ

Індія може приєднатися до запровадженої країнами Євросоюзу та G7 стелі цін на нафту, якщо вартість російської сировини перевищить $60 за барель. Про це повідомляє індійське видання Telegraph India з посиланням на представників Міністерства промисловості Індії.

Індія уважно стежить за можливими додатковими санкціями Європейського союзу щодо російської нафти, оскільки гранична ціна у 60 доларів за барель практично не вплинула на експорт до Індії, заявили представники Міністерства нафти та промисловості. Джерела повідомили, що обмеження не вплинуло на імпорт російської нафти, оскільки поточна ціна становить 53-56 доларів за барель.

Однак уряд уже розглядає варіанти приєднання до запровадженої країнами Євросоюзу та G7 стелі цін на нафту, якщо ціна перевищить 60 доларів за барель. Тоді закупівлі будуть обмежені, або якщо ЄС вирішить запровадити загальні вторинні санкції щодо країн, які купують російську нафту.

Росія залишається найбільшим експортером нафти в Індію 3-й місяць поспіль у грудні, поставляючи 1,17 млн барелів сирої нафти на добу - рекордно високий показник, повідомляє аналітична компанія Vortexa.

Експерти зазначають, що Росію фактично заганяють у безвихідь, за якої Москва буде змушена підкоритися. Більше того, все йде до того, що РФ змусять працювати за схемою "нафта в обмін на продовольство", що раніше сталося з Іраком після вторгнення армії Саддама Хусейна у Кувейт.

Про це пише російський економічний аналітик Анатолій Несміян.

"У чому, власне, і полягав нюанс доволі високої стелі, свідомо вищої за поточний ринок. Щоб схема почала працювати, щоб до неї приєдналися інші країни, ну а там можна буде починати коригувати і саму стелю, поступово зрушуючи її вниз. Такою могильною плитою. По суті, Індія, якщо приєднається до стелі у 60 доларів, дотримуватиметься її і за менших значень, тим більше що це їй, безумовно, вигідно. І діватися російським компаніям, по суті, нікуди: якщо ще й Індія випаде з експортного листа, то кому взагалі продавати?

Програма "нафта в обмін на продовольство" поступово набуває закінченого контуру. Навіть цікаво, що будуть нам розповідати чиновники та пропагандисти?" - підкреслив він.

Нагадаємо, стеля цін на нафту обвалила російські доходи, внаслідок чого країна-агресор опинилася за крок від бюджетної катастрофи.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини