24 січня 2023, 21:09

США відключили від доларів "Газпромбанк" Путіна – закрито останню лазівку

Останній великий російський банк "Газпромбанк" позбавлений можливості здійснювати операції з доларами.

США відключили від доларів "Газпромбанк" Путіна – закрито останню лазівку

Сполучені Штати завдали ще одного сильного удару по російській банківській сфері й енергетиці. Останній великий російський банк був позбавлений доступу до кореспондентських рахунків Америки, тобто тепер не зможе здійснювати операції з доларами США.

Інформацію 24 січня підтвердила прес-служба "Газпромбанку", передає Діалог.UA.

Транскордонні доларові перекази кремлівська фінансова структура не зможе робити вже з майбутньої п'ятниці, 27 січня. Причина - закриття кореспондентських рахунків"Газпромбанку" в американських JPMorgan Chase Bank і Bank of New York Mellon.

Зазначимо, що "Газпромбанк" Кремль використовував як хаб з оплати поставок газу іноземними покупцями. Це було вимогою російського диктатора Володимира Путіна, який побажав, щоб за енергоресурс платили тільки у рублях. Насправді покупці, як і раніше, переказували суми у доларах, але "Газпромбанк" конвертував їх у російську нацвалюту.

Тепер через рішення Вашингтона під загрозою мільярди сировинної виручки Росії.

Ситуацію прокоментував у Telegram російський блогер, політичний оглядач Анатолій Несміян (Ель Мюрид). Він констатував, що рішення США поставило крапку у широко розрекламованій пропагандистській історії Путіна "газ тільки за рублі". Лазівка остаточно закрилася.

"Сама по собі історія з продажем газу за рублі і так була банальним шахрайством, де головний кидала "тримав за лохів" усе населення Росії, продаючи йому цю примітивну схему за реальну торговельну операцію", - написав російський блогер.

Щоб торгувати російськими енергоресурсами, Кремлю тепер доведеться переходити на сірі та навіть кримінальні схеми. А це означає, що бюджет РФ збідніє ще сильніше, ніж очікувалося раніше.

"Доведеться винаходити різні хитрощі, щоб якось зводити касу. А це все ті ж додаткові комісії. Якщо ж врахувати, що сама по собі торгівля йде з гігантськими знижками "за ризик", та додати до неї такі самі руйнівні та ризиковані розрахунки, то дохід від грабежу стає дедалі мізернішим. До бюджету доходитиме дедалі менше та менше, а більше осідатиме на проміжних стадіях... Ну і жалюгідні копійки, що потрапили до бюджету, вони теж не для нас, оскільки "ворог на порозі", його потрібно воювати", - розповів російський блогер.

Раніше Діалог.UA повідомляв, як колишній головний економіст МВФ оцінив дію санкцій проти Росії та дійшов висновку, що росіян чекають злидні.

Ми також писали, що санкції тільки почалися, а бюджет РФ не витримує війни.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Татьяна Шевченко

Останні новини