3 лютого 2023, 17:42

США висунули вимогу Туреччині, яка перетворилася на "хаб" з обходу санкцій проти Росії

Анкара отримала суворе попередження від Вашингтону на тлі збільшуваної торгівлі між Туреччиною та Росією.

США висунули вимогу Туреччині, яка перетворилася на "хаб" з обходу санкцій проти Росії

Сполучені Штати висловлюють серйозну стурбованість перетворенням Туреччини на так званий "хаб" з обходу американських і європейських санкцій, накладених на Росію.

У Туреччині побувала американська делегація на чолі із заступником керівника Мінфіну з питань боротьби з тероризмом і фінансової розвідки Брайаном Нельсоном, яка зажадала від турецької сторони припинити поставки в Росію товарів, щодо яких діють обмежувальні заходи США. Зокрема, йдеться про продукцію військово-промислового комплексу, інформує Bloomberg.

Згідно з наявною у Вашингтона інформацією, у період із березня до жовтня минулого року компанії Туреччини відправили у РФ потенційно підсанкційні товари на суму 800 млн доларів, зокрема обладнання та електроніку на загальну суму 380 млн доларів.

Крім того, американська делегація звернула увагу на візит у турецькі порти російських кораблів, які потрапили під обмеження.

Найближчим часом американські та європейські чиновники здійснять нові візити до Туреччини.

На сьогодні Туреччина, яка не стала приєднуватися до західних санкцій проти Кремля, вийшла на друге місце у рейтингу найбільших постачальників товарів на російський ринок зі щомісячним експортом майже в 1 млрд доларів, підрахували в Інституті міжнародних фінансів. При цьому до війни цей показник не перевищував півмільярда доларів.

Раніше у Вашингтоні зажадали від Туреччини закрити небо для авіакомпаній РФ, що мають у своїх парках літаки американського виробництва. Через деякий час компанія Navas, найбільший у Туреччині оператор аеропортового обслуговування, повідомила перевізникам із РФ, що припинить надавати їм послуги із заправлення та техобслуговування.

Крім того, стало відомо, що Туреччина відмовляється працювати з російськими банками, які потрапили під західні санкції.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Артем Малиновский

Останні новини