23 березня 2023, 20:39

Казахстан не піддався умовлянням РФ і відмовив Кремлю у допомозі

З 1 квітня влада Казахстану запроваджує онлайн-систему з відстеження товарів, які ввозять у країну для подальшого реекспорту.

Казахстан не піддався умовлянням РФ і відмовив Кремлю у допомозі

У РФ залишилося менше тижня до того, як Казахстан позбавить її можливості отримувати підсанкційні західні товари за допомогою паралельного імпорту.

Про це повідомляють Eurasianet і Financial Times.

З 1 квітня Казахстан відстежуватиме рух товарів країною та запобігатиме спробам вивезення у РФ заборонених ЄС і Заходом продуктів.

Високопоставлений чиновник нагадав, що Казахстан не став запроваджувати санкції проти РФ, однак не підтримає порушення західних обмежень і не збирається бути майданчиком для їхнього обходу.

До речі, нещодавно Путін розповідав, що 2022 рік став "корисним" для РФ. Якщо вірити його версії, то після введення рекордної кількості санкцій проти його країни, російський бізнес нібито став стрімко розвиватися та займати місця, що звільнилися на внутрішньому ринку.

Однак Бюро національної статистики Казахстану стверджує, що не все так однозначно у словах диктатора. Минулого року експорт до Росії збільшився на 25%. З'явилися цілі товарні категорії, постачальником яких є Казахстан. Наприклад, експорт пральних машин підскочив практично з нуля 2021 року до майже 100 000 штук 2022-го. У 2021 році Казахстан поставив у Росію сучасних напівпровідників на $12 тисяч, а у 2022 році - на $3,7 млн.

Крім цього, російські перевізники штурмували Казахстан, розраховуючи отримати можливість роботи в ЄС. Вони переоформляли бізнес, перетворюючись на казахстанські фірми, та відбирали замовлення у місцевих конкурентів. У підсумку влада Казахстану позбавила перевізників з Росії та Білорусі можливості працювати на європейському ринку.

Як повідомлялося раніше, на початку березня Туреччина припинила оформлення митних документів на товари, які мали доставити до Росії. Після цього Кремль кинувся благати Казахстан дозволити таємно провозити підсанкційні вантажі.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!


Автор: Анастасия Югова

Останні новини