28 березня 2023, 11:54

Блокування електронних SIM-карт у Росії: вирішенням навислої загрози займеться ФСБ

У РФ обговорюють впровадження російської платформи електронних SIM-карт, боячись поширення міжнародних санкцій на цю сферу.

Блокування електронних SIM-карт у Росії: вирішенням навислої загрози займеться ФСБ

Російські сотові оператори побоюються, що зарубіжні вендори деактивують на території РФ необхідне для встановлення віртуальних SIM-карт (eSIM) програмне забезпечення. Країна-агресор в очікуванні нових міжнародних санкцій за криваве вторгнення Путіна в Україну та готується до найгірших сценаріїв.

Лише за 2022 рік було продано близько 2 млн апаратів з eSIM у РФ, а у перспективі їх буде значно більше: на ринок виходять пристрої, що працюють виключно з електронною сімкою, без її фізичної складової. Однак обслуговування у Росії під великим питанням. Якщо іноземне програмне забезпечення потрапить під санкції, то розробники відкличуть сертифікати на його використання. Гаджети, що потрапляють до РФ за паралельним імпортом, будуть безглуздими та нефункцівними.

Обговорюється варіант заміщення. Над впровадженням російської платформи електронних сімок спільно працюватимуть ФСБ, Мінцифри та НДІ радіо (НДІР), але не все так просто, пишуть "Известия". Експерти не поділяють "рожеві" плани Мінцифри.

Один з учасників ринку заявив, що не вірить у можливість запуску російського аналога платформи електронних SIM-карт до 2025-2027 років, зважаючи на відсутність вітчизняного комунікаційного й абонентського обладнання.

Нагадаємо, співробітникам адміністрації президента РФ наказали швидко позбутися "небезпечних" iPhone.

Раніше кожна китайська СІМ-карта для РФ подорожчала на 250%. На громадян РФ поклали витрати, яких зазнали мобільні оператори під час переходу на китайські "сімки" через санкції.

Крім того, дефіцит змусив Ощадбанк виколупувати чіпи зі старих карт для випуску нових.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!!!

Автор: Марина Журавлева

Останні новини