2 квітня 2023, 19:35

Використання Росією "тіньового флоту" для експорту нафти призведе до катастрофи – FT

Учасники ринку стурбовані, що дрібні трейдери тепер перевозять нафту на великі відстані на старих суднах і з незрозумілою страховкою.

Використання Росією "тіньового флоту" для експорту нафти призведе до катастрофи – FT

Росія, яка перебуває під санкціями, змушена використовувати "тіньовий флот" застарілих танкерів, що мають проблеми зі страхуванням, щоб обходити накладені обмеження та продавати сировину на міжнародні ринки.

Як повідомляє Financial Times з посиланням на заяву виконавчого директора страхової компанії Gard Рольфа Торе Роппестада, використання старих суден значно збільшує ризики масштабного розливу нафти, що загрожує екологічною катастрофою.

Учасники ринку з тривогою дивляться на те, що сировину тепер перевозять дрібні та недосвідчені трейдери на застарілих танкерах із незрозумілою страховкою. З початку повномасштабної війни в Україні з'явилося кілька тисяч суден, що транспортують нафту без страховки одного з учасників Міжнародної групи клубів взаємного страхування, уточнив співрозмовник.

У зв'язку з цим фахівці сумніваються, що компанії, які не належать до зазначеної групи та які зараз страхують танкери "тіньового флоту" РФ, здатні впоратися з розливом нафти або іншою великою НП, що може статися під час транспортування сировини.

"У міру зростання "тіньового флоту" ця проблема ставатиме тільки гострішою", - підкреслив Роппестад.

Згідно з інформацією страхових експертів, трейдери, які відмовляються від послуг Міжнародної групи клубів взаємного страхування, звертаються до страхових компаній з Росії та країн Близького Сходу.

Задіяні у перевезенні нафти судна не тільки не мають належної страховки, а й є сильно застарілими: їхній вік перевищує 25 років, зазначають аналітики.

Раніше повідомлялося, що Росія намагається сформувати "тіньовий флот", який налічує 240 суден. Експерти зазначали різку активізацію торгівлі танкерами з невідомими компаніями з ОАЕ, Гонконгу, Сінгапуру та Кіпру.

Нагадаємо, Росія на тлі нафтового ембарго різко знизила продаж "чорного золота": за підсумками лютого експорт зменшився на 0,5 млн барелів на добу порівняно із січнем.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Артем Малиновский

Останні новини