28 квітня 2023, 19:09

Боротьба з обходом санкцій проти РФ: Захід узяв "на приціл" ще одну країну колишнього СРСР

Західні чиновники продовжують посилювати тиск на країни, які допомагають Росії обходити накладені на неї обмеження.

Боротьба з обходом санкцій проти РФ: Захід узяв "на приціл" ще одну країну колишнього СРСР

Захід серйозно взявся за країни колишнього СРСР, які сприяють Росії в обході введених проти неї санкцій. Цього разу попередження отримав Узбекистан. Спецпосланець Євросоюзу Девід О'Салліван повідомив після візиту до Ташкенту, що на економічні суб'єкти республіки буде накладено обмежувальні заходи, якщо розкриються випадки незаконних транзакцій, передає Gazeta.uz.

Чиновник передав узбекистанській стороні перелік товарів подвійного призначення, які можуть бути використані Москвою у війні проти України, та зазначив, що останнім часом спостерігається різке збільшення деяких товарів з цього переліку через територію Узбекистану. До товарів подвійного призначення належать, зокрема, оптичне обладнання, мікрочіпи та блок-схеми.

При цьому О'Салліван додав: після плідної взаємодії з Центробанком і Митним комітетом Узбекистану ЄС отримав запевнення, що територія республіки не буде майданчиком для обходу західних санкцій щодо Росії.

У Euromonitor International наводять цифри, з яких випливає, що у 2022 році експорт з ЄС підсанкційних товарів до розташованих поблизу Росії країн збільшився практично удвічі, у той час як прямі поставки у Росію скоротилися аж на 71%.

Згідно з даними російського уряду, обсяги паралельного імпорту оцінюють у 20 млрд доларів.

Раніше аналогічні попередження від Заходу отримала влада Казахстану. Під пильною увагою США опинилися кілька казахстанських банків і компаній, які допомагають РФ обходити санкції. Після цього у республіці заявили про посилення контролю за фінансовими операціями, щоб унеможливити порушення обмежувальних заходів проти Росії.

Про посилення контролю за виконанням західних санкцій проти Москви оголосили і в уряді Вірменії. Це сталося після візиту прем'єр-міністра Нікола Пашиняна до Берліну.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Артем Малиновский

Останні новини