4 травня 2023, 13:54

У Росії головний біль: влада придумала заміну газовому ринку ЄС, але зіткнулася з новою проблемою

Російська влада поставила завдання збільшити експорт СПГ, але через технологічну відсталість отримала додаткові труднощі.

У Росії головний біль: влада придумала заміну газовому ринку ЄС, але зіткнулася з новою проблемою

Влада Російської Федерації вирішила замінити втрачений газовий ринок Європи за рахунок видобутку скрапленого газу (СПГ), але зіткнулася з новими проблемами. Річ у тім, що високий рівень залежності від західних технологій є величезним ризиком для нарощування виробництва, а РФ у цій галузі залишається новачком, інформує Bloomberg.

У керівництва країни-агресора не виходить швидко наростити поставки природного газу у Китай через обмежені потужності, а будівництво нового газопроводу займе кілька років. З цієї причини Москва вирішила нарощувати видобуток СПГ, поставивши за мету аж у 3 рази збільшити його експорт до кінця 2030 р.

Аналітики з Bloomberg вважають, що ця витівка росіян зазнає фіаско, адже "скріпна" країна має серйозний дефіцит у релевантних технологіях зі скраплення газу, а всі поточні проєкти РФ були створені за посередництва західних компаній, які покинули російський ринок після відкритого вторгнення путінських військ в Україну.

Через це Кремлю доведеться не просто збільшувати виробництво, а й створювати необхідні технології практично з нуля. А для досягнення амбітних цілей влади потрібно розробити власну технологію, причому у найкоротші терміни.

Приватний російський експортер скрапленого газу "Новатек" нещодавно отримав патент на модифікований процес "Арктичний каскад". Проєкт "Ямал СПГ", очолюваний "Новатек", працює набагато вище від запланованої потужності, але при цьому його перші три черги були побудовані з використанням зарубіжного обладнання. "Новатек", незважаючи на пафосні позитивні звіти, ще 2021 року зіткнувся з проблемами після введення лінії в експлуатацію. Не потрібно бути дуже досвідченим експертом, щоб спрогнозувати збільшення цих проблем після нових санкцій, введених щодо РФ після відкритої військової агресії в Україні.

Нагадаємо, у Росії рекордно знизився видобуток газу - у Москві б'ють на сполох і намагаються засекретити дані.

Як повідомлялося раніше, "Газпром" на тлі обвалення доходів від експорту просить підвищити ціни на газ у РФ.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Святослав Рыбальченко

Останні новини