4 травня 2023, 19:19

Казахстан зачинив для Росії вікно можливостей щодо обходу санкцій

Система паралельного імпорту, що запрацювала у Росії рік тому з метою доступу до європейських товарів, починає давати збій.

Казахстан зачинив для Росії вікно можливостей щодо обходу санкцій

Після втрати доступу до європейських товарів через санкції ЄС, введених через війну в Україні, Росія рік тому офіційно дозволила систему паралельного імпорту, за допомогою якої продукція везеться не безпосередньо з Європи, а через треті країни. Однак останнім часом ця схема помітно починає давати збій після того, як Захід посилив моніторинг за дотримання введених проти Москви обмежень.

У березні у РФ виникли проблеми із ввезенням товарів із Туреччини, а тепер червоне світло увімкнув найбільший торговий партнер Москви на пострадянському просторі - Казахстан, який фактично закрив кордони для паралельного імпорту у РФ, повідомляють "Известия".

Голова асоціації "Грузавтотранс" Володимир Матягін повідомив російським журналістам, що казахстанська сторона створює складнощі на кордоні для такої продукції.

Казахстанське вікно можливостей щодо обходу санкцій почало зачинятися після візиту до Астани на початку травня делегації американських чиновників на чолі із заступником міністра фінансів США Елізабет Розенберг. Вони провели зустрічі з представниками уряду Казахстану, керівництвом приватних компаній республіки та попередили про вторинні заходи, які можуть бути накладені за порушення санкційного режиму проти РФ.

За словами Матягіна, зараз паралельний імпорт йде в Росію через Китай, Іран, Грузію, Азербайджан і Вірменію.

Раніше повідомлялося, що з 1 квітня Казахстан запровадив онлайн-систему з відстеження товарів, які ввозяться на територію республіки для подальшого реекспорту. Мета такого кроку - запобігання спробам ввезення у РФ підсанкційної продукції.

Крім того, стало відомо, що Казахстан посилить умови проведення фінансових операцій для росіян, щоб не допустити випадків порушення санкцій.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Артем Малиновский

Останні новини