11 травня 2023, 13:23

"Буде фінансова катастрофа", – росЗМІ розповіли, що від росіян приховує Кремль

Уряд Росії продовжує на всіх порах мчати до катастрофи федерального бюджету, заявляють економічні аналітики, аналізуючи останні цифри Мінфіну РФ.

"Буде фінансова катастрофа", – росЗМІ розповіли, що від росіян приховує Кремль

Російські ЗМІ б'ють на сполох, коментуючи утворення величезної діри у російському бюджеті, яка більша за три річні бюджети Московської області й 11 річних бюджетів Новосибірської області.

"Уряд Росії продовжує на всіх порах мчати до катастрофи федерального бюджету, якому цього року належить витратити 10 трлн рублів на війну та силові структури", - пише російське видання Finanz.

Знижки на нафту та "самогубство" "Газпрому", який позбувся єдиного великого експортного ринку в Європі, осушили річки сировинної ренти, що живили бюджет.

"Нафтогаз нас підкошує", - зізнався глава Мінфіну Антон Силуанов, додаючи, що запланований дефіцит 2% ВВП може бути перевищено.

У реальності річна "діра" може становити 4% ВВП, або майже 6 трлн рублів, оцінює Єгор Сусін, керуючий директор ГПБ Private Banking. Накопиченим підсумком за останні 12 місяців бюджет витратив на 8 трлн рублів більше, ніж зібрав у вигляді податків, вказують аналітики MMI.

"Поки ще є резерви", але коли вони закінчаться, "буде катастрофа", попереджають вони: китайські юані на $100 млрд - це вся валюта, що залишилася у ЦБ після санкцій від ЗВР $600 млрд, колись четвертих за розміром у світі.

За січень - квітень доходи російської скарбниці впали на 22%, а обвал нафтогазових надходжень прискорився до 52%. Зібравши 7,8 трлн рублів податків, Мінфін витратив 11,2 трлн - на 26% більше, ніж роком раніше.

У результаті у федеральних фінансах утворилася "діра" розміром 3,4 трлн рублів. Це більше за три річні бюджети Московської області, 11 річних бюджетів Новосибірської області та 60 років податкових надходжень до бюджетів бідних регіонів, таких як Хакасія або Республіка Тива.

Нагадаємо, у Росії впав видобуток газу на тлі скорочення експорту: у першому кварталі виробництво знизилося на 10% порівняно з таким самим періодом минулого року.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини