17 травня 2023, 21:22

Китай оголосив Владивосток внутрішнім портом

Відтепер вантажі, які вирушають з однієї провінції Китаю до іншої, проходитимуть через Владивосток без митних процедур.

Китай оголосив Владивосток внутрішнім портом

Росія, економіка якої в умовах західних санкцій стає все більш залежною від Китаю, змушена йти на багато побажань китайської сторони. Одне з них - згода Москви на визнання Китаєм порту Владивостока транзитним пунктом для внутрішньої торгівлі.

Як повідомляє представництво МЗС РФ у Владивостоці, з 1 червня поточного року товари, що прямують з однієї провінції КНР до іншої, проходитимуть через згадане російське місто без митних процедур.

Якщо раніше з китайської провінції Цзілінь, яка межує з Росією, вантажі доводилося вивозити на протилежний кінець КНР, долаючи відстань у 1 тис. км до портів Жовтого моря, то відтепер їх можна буде доставляти до Владивостока, істотно скорочуючи логістику. У порту Владивостока товари без процедури розмитнення перевантажуватимуть на судна, після чого їх відправлять до покупця.

Скорочення сухопутної частини логістичного маршруту - одна з найважливіших цілей, яку ставила перед собою китайська влада, котра прагне реалізувати стратегічний план з відродження промисловості у північно-східній частині країни.

Однак на сьогодні неясно, чи впорається порт Владивостока зі збільшенням вантажопотоку, адже ще восени минулого року суднам там доводилося простоювати по два тижні, чекаючи на розвантаження. Співрозмовники VPost зазначають, що до вересня цього року затори знову можуть повернутися.

Нагадаємо, у Росії наприкінці березня цього року виникли проблеми з отриманням товарів з Китаю, після того як китайська логістична компанія OOCL Logistics відмовилася доставляти вантажі до Владивостока, пославшись на західні санкції. Примітно, що ці проблеми почалися незабаром після візиту лідера КНР Сі Цзіньпіна у Москву та його зустрічі з російським президентом Володимиром Путіним.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Артем Малиновский

Останні новини