18 травня 2023, 08:01

Збіжаться два фактори: кліматологи прогнозують Землі рекордно спекотні 5 років

Основна причина потепління – людина, яка не в змозі впоратися з наслідками своєї руйнівної діяльності.

Збіжаться два фактори: кліматологи прогнозують Землі рекордно спекотні 5 років

Найближчі п'ять років, з 2023 року по 2027 рік, стануть рекордно спекотними в історії метеоспостережень. Підвищення температурних показників буде зумовлено збігом двох чинників: тимчасового явища Ель-Ніньо (коливання температури поверхневого шару води у Тихому океані, що впливає на клімат в усьому світі) та потепління, спричиненого спалюванням вугілля, нафти та газу.

Таким прогнозом поділилися фахівці ВМО.

Кліматологи очікують 66-відсоткову ймовірність того, що середньорічна приповерхнева температура Землі у період зазначених п'яти років перевищить на 1,5 градуса доіндустріальний рівень температур протягом хоча б одного року.

Крім цього, фахівці повідомляють про 98-відсоткову ймовірність того, що принаймні один рік у період із 2023 року до 2027 року буде найспекотнішим за всю історію.

Шанси того, що середнє значення за п'ятирічний період перевищить поріг у 1,5 градуса, становлять 32%. Водночас це не означає, що перевищення рівня в 1,5 градуса відбуватиметься на постійній основі, але такі перевищення почастішають.

Підбиваючи підсумок свого прогнозу, вчені констатують продовження підвищення температури на планеті та попереджають, що звичний клімат поступово відходить у минуле.

Основна причина потепління - людина та її діяльність. Наслідки глобального потепління позначаться на здоров'ї людей і навколишньому середовищі. Зміни клімату, що відбуваються, провокують збої у системі охолодження та циркуляції води, що, своєю чергою, призводить до різних природних катаклізмів.

Раніше вчені оцінили ймовірність настання явища Ель-Ніньо у травні - липні 2023 року у 60 %, а у липні - вересні - у 80 %. В умовах Ель-Ніньо шанси температурних аномалій зростуть, планета зіткнеться з новими хвилями підвищення температури повітря.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Артем Малиновский

Останні новини