24 травня 2023, 15:22

Різдво 25 грудня: Православна церква України перейшла на Новоюліанський календар

Рішення про перенесення церковних свят ухвалили на Архієрейському соборі ПЦУ у Києво-Печерській лаврі.

Різдво 25 грудня: Православна церква України перейшла на Новоюліанський календар

Як і Українська Греко-католицька церква, Православна церква України з 1 вересня переходить на новий календар.Таке рішення було схвалено на Архієрейському соборі ПЦУ у Києві, повідомляє Телеграм-канал "Україна 365".

Остаточно воно має бути закріплене на Помісному соборі 27 липня. У ПЦУ уточнили, що планують перейти не на Григоріанський календар, а на так званий Новоюліанський.

"Новоюліанський календар - це той календар, який був створений на початку ХХ століття на основі сучасних досліджень і був схвалений якраз 100 років тому", - розповів митрополит Білоцерківський, заступник голови управління зовнішніх церковних зв'язків ПЦУ Євстратій (Зоря).

Він зазначив, що зараз цим календарем користуються 10 православних церков і ПЦУ до них долучилася.

У той же час прийняття нового календарного стилю або збереження старого залишається правом релігійних громад і монастирів, тобто загалом церква починає цей перехід, але якщо релігійні громади ПЦУ чи монастирі за рішенням двох третин своїх членів вважають за необхідне продовжувати дотримуватися традиційного календаря, Архієрейський собор ПЦУ закріпив за ними таке право.

Таким чином, вже з 1 вересня православні християни України можуть розпочати відзначати релігійні свята по-новому. Різдво буде 25 грудня, а не 7 січня. Також змістяться й інші свята, такі як Покрова (на 1 жовтня), Водохреща (на 6 січня) та Миколи (на 6 грудня). При цьому на Великдень і Трійцю новий календар не вплине.

Раніше рішення перейти з 1 вересня на Новоюліанський календар ухвалила і Греко-католицька церква України. Питання про введення календаря, що відрізняється від того, яким користується РПЦ, гостро постало після повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Напад благословив московський патріарх Кирило-Гундяєв.

Тим часом патріарх Константинопольський вважає церкву РФ однаково причетною до злочинів в Україні, як і правителів Росії.

Також ми писали, що настоятель храму УПЦ МП на Харківщині під підозрою за благословення солдатів РФ.

ВАЖЛИВО ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Михаил Бутко

Останні новини