25 травня 2023, 12:18

У ЄС задумалися про передачу Україні прибутку від заморожених мільярдних активів РФ – ЗМІ

Представники ЄС і Єврокомісії провели переговори про варіанти передачі Україні прибутку від майже 200 мільярдів євро, заблокованих у Бельгії після російського вторгнення.

У ЄС задумалися про передачу Україні прибутку від заморожених мільярдних активів РФ – ЗМІ

Офіційні особи країн ЄС та Європейської комісії 24 травня провели переговори щодо варіантів передання Україні російських активів, що зберігаються у найбільшій у світі бельгійській розрахунковій компанії Euroclear.

Про це повідомляє Financial Times.

Як пише видання, такий крок не призведе до експропріації самих активів, але означатиме посилення фінансового тиску Заходу на Росію.

За даними уряду Бельгії, внаслідок запроваджених проти Росії санкцій було заморожено 196,6 млрд євро російських активів у Euroclear, з яких 180 млрд - активи Центробанку РФ. У першому кварталі цього року розрахункова компанія повідомила про отримання 734 млн євро відсотків за ними.

"Не зовсім зрозуміло, кому належать ці відсотки, їхнє використання в інтересах України є "незвіданою територією", але ми вважаємо, що це можна зробити", - сказав виданню інсайдер, знайомий із ходом обговорень.

У ЄС вважають, що схожий підхід може бути застосовано до ширшого кола заморожених російських активів, включно з тими, які застрягли у люксембурзькому розрахунковому центрі Clearstream.

Глава Офісу президента України Андрій Єрмак прокоментував матеріал видання у своєму Telegram.

"Відновлення справедливості - це відповідальність російських злочинців за війну, а також компенсація за все зло", - написав Єрмак.

Раніше ми повідомляли, що напад російської армії на Україну був причиною втрати доступу РФ до західних банкоматів, без яких банківська система не може нормально функціонувати.

Також ми писали, що Путін вимушено визнає негативну дію санкцій на окремі галузі й економіку у цілому.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Михаил Бутко

Останні новини