26 травня 2023, 13:03

Ціни на газ у Європі рекордно обвалилися – Путін програє "газову" війну

На європейському газовому ринку вартість "блакитного палива" знизилася до мінімуму весни 2021 року.

Ціни на газ у Європі рекордно обвалилися – Путін програє "газову" війну

Російський диктатор Володимир Путін програє "газову" війну, яку розпочав ще до повномасштабного вторгнення в Україну. Про це свідчить той факт, що вартість метану й інших вуглеводнів, що експортуються з РФ до країн ЄС, опустилася до мінімуму з травня 2021 року, пише "Кореспондент" із посиланням на дані Лондонської біржі ICE.

Відомо, що ціна на газ у Європі різко підскочила 2021 року, коли Росія почала навмисне скорочувати постачання енергоносіїв. Нині вже зрозуміло, що це була своєрідна підготовка до нападу на Україну: метою режиму Путіна було зробити Європу більш поступливою та переконати, щоб ці країни не надавали Києву жодної допомоги. Однак після вторгнення європейські країни, навпаки, стали підтримувати Україну ще більше та скоротили свою енергозалежність від Кремля.

Так, згідно з даними Лондонської біржі ICE, у п'ятницю, 26 травня, ціни на газ у Європі продовжують падіння. Ціна червневого газового ф'ючерсу на хабі TTF у Нідерландах знизилася до $280 за 1 тис. куб. м, або нижче 25 євро за МВт-год. Це наймінімальніший рівень цін із травня 2021 року.

Аналітики зазначають, що газ у Європі дешевшає на тлі високого заповнення газових сховищ, а також рекордних надходжень скрапленого газу та теплої погоди. Заповненість європейських газових сховищ наразі становить уже близько 66,5%.

Нагадаємо, ціна на газ у Європі впала нижче 300 доларів за тисячу кубометрів.

Як повідомлялося раніше, через втрату європейського ринку у РФ різко скоротилися доходи від експорту газу. Дефіцит російського бюджету станом на початок травня становив 3,4 трлн рублів.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Святослав Рыбальченко

Останні новини