5 червня 2023, 07:48

Це навіть гірше, ніж відключення від SWIFT: РФ може потрапити до чорного списку FATF

Загроза FATF (Міжнародна група по боротьбі з фінансовими злочинами) занести Росію до чорного списку зростатиме у міру зближення Росії з Іраном.

Це навіть гірше, ніж відключення від SWIFT: РФ може потрапити до чорного списку FATF

Сама організація опікується проблематикою нелегальних грошових переказів. У цьому списку вже значиться Іран, а Москва останніми роками тільки йде на зближення з цією країною. Таку думку озвучив директор Банківського Інституту НДУ ВШЕ Василь Солодков.

Якщо РФ потрапить до чорного списку FATF, то це набагато гірше, ніж відключення всіх російських банків від системи SWIFT, інформує "Україна 365".

При цьому до чорного списку FATF потраплять не тільки юридичні особи, а й фізичні. На думку Солодкова, у цьому випадку буде винна виключно сама Росія, а не хтось ззовні. Що швидше Москва зближуватиметься з Іраном і Північною Кореєю, то вищі у неї шанси потрапити у немилість до FATF.

Ще 2003 року РФ стала членом FATF. Сама ж організація протидіє відмиванню "брудних грошей", спрямованих на спонсорування тероризму.

Чорний список означає повну паралізацію будь-яких транзакцій з іноземними державами. Пересічні громадяни також відчують на собі всі принади покарання від FATF у вигляді неможливості здійснити грошовий переказ зі своєї країни в іншу

На початку 2023 року представники FATF виступили із заявою, в якій підкреслювалося, що РФ порушує основні принципи самої організації.

Київ запропонував не тільки виключити РФ з організації, а й внести її до чорного списку.

Журналісти Bloomberg повідомляють, що Москва нібито вже попередила Делі щодо можливого потрапляння країни до чорного списку. При цьому РФ вислала проєкти, які можуть опинитися під загрозою зриву. Йдеться про постачання Індії зброї, співробітництво компаній "Роснефти" та Nayara Energy й договори про перевезення у рамках коридору Північ - Південь.

Ще 2006 року Грузія також просила внести РФ до чорного списку через незаконну діяльність низки російських банків на території Абхазії.

Раніше у Києві озвучили новий план, який дасть змогу "виключити РФ" із зернової угоди.

Нагадаємо, Німеччина й Італія швидко знайшли заміну російській нафті. Її стали закуповувати у Казахстані.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Дмитрий Мироненко

Останні новини