22 червня 2023, 21:37

Океани перегрілися: кліматологи попередили про катастрофічний супер-Ель-Ніньо

Через безпрецедентний нагрів Світового океану Землі загрожують непередбачувані природні катаклізми.

Океани перегрілися: кліматологи попередили про катастрофічний супер-Ель-Ніньо

Через постійне збільшення температури Світового океану дуже ймовірним є посилення ефекту Ель-Ніньо, який впливає на сезонні зміни погоди на Землі.

Про це у себе у Twitter, підкріпивши свої доводи картами авторитетних дослідницьких інститутів, повідомив кліматолог Леон Саймонс.

За його інформацією, цього року середня температура океанів вища, ніж за всю історію спостережень, крім аномалій 1997 і 2015 років, а це означає, що на нас чекає новий супер-Ель-Ніньо.

"Усі 40 000 000 км² північної частини Атлантичного океану цього дня на 0,7 °C тепліші, ніж будь-коли! І на 1,3°C тепліше, ніж у середньому", - написав Саймонс.

Зазвичай виражені наслідки Ель-Ніньо проявляються через рік, тому посилення спеки, імовірно, більш виразно відчуватиметься у 2024 році. Крім того, для явища Ель-Ніньо характерні сильні дощі й урагани у Східній Азії. Південній Америці та Східній Африці, тоді як в Австралії, Індонезії та у Росії можлива тривала посуха. Також цей ефект впливає на силу пасатів і мусонів.


Нагадаємо, що приблизно з 2020 року Земля перебувала під впливом явища Ла-Нінья, яке, як правило, є причиною зниження температури повітря на планеті, проте останні 8 років були найспекотнішими за всю історію наукових спостережень.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Михаил Бутко

Останні новини