25 липня 2023, 12:47

У Росії назріває крах фінансової системи: банки раптово припинили приймання валюти через банкомати

Ключові банки Російської Федерації перестали приймати іноземні гроші через свої банкомати.

У Росії назріває крах фінансової системи: банки раптово припинили приймання валюти через банкомати

У Росії через агресивну політику правлячого режиму Путіна назріває крах банківської системи: стало відомо, що переважна більшість найбільших і значущих банків цієї країни призупинили приймання американських доларів і євро через банкомати, передає Діалог.UA з посиланням на відповідну статтю, опубліковану у російській газеті "Известия".

З'явилася достовірна інформація, що в 11 із 13 російських системно значущих фінансових організацій зникла опція внесення іноземної валюти.

Не приймають іноземні гроші через банкомати російські Сбербанк, "Газпромбанк", "Райффайзенбанк", "Юникредитбанк", "ВТБ" і деякі інші.

До речі, функція внесення доларів і євро через банкомат залишилася у "Тінькофф", а також "Альфа-Банку".

Фінансові аналітики безпосередньо пов'язують цю тенденцію з економічними санкціями, а також відключенням низки банків РФ від системи SWIFT. Також як причини вони вказують загальне падіння попиту серед громадян РФ на цю послугу.

Варто зазначити, що поки готівкову валюту можна внести у відділеннях російських банків.

Світлана Зубкова, доцент департаменту банківської справи та монетарного регулювання Фінансового університету при уряді Російської Федерації, дала наступний коментар з приводу припинення приймання валюти через банкомати: "Приймати іноземні валюти російським банкам стало невигідно як з точки зору рентабельності операцій, так і з позиції керування ризиками. Гравці, у яких не заморожені коррахунки у валютах США та Євросоюзу, приймають їх від громадян і здійснюють платежі, проте таких фінансових інститутів стає з кожним днем дедалі менше".

Також Зубкова зазначає, що кредитні організації з іноземною участю, незважаючи на те що їхні коррахунки продовжують функціонувати, не хочуть ризикувати, проводячи платежі росіян. Ситуацію погіршує також той факт, що контроль за подібними операціями стає дорожчим через вимоги SWIFT.

Нагадаємо, Америка, запровадивши нові санкції, перекрила Росії важливий канал виведення капіталу - систему платежів "Юністрім".

Як повідомлялося раніше, КНР, всупереч прогнозам, підтримала банківську ізоляцію Російської Федерації.

Автор: Святослав Рыбальченко

Останні новини