26 липня 2023, 21:27

"Це гідромасажна ванна", – у США зафіксовано тривожне свідчення кліматичної кризи

Вчені попереджають: перегрів води світового океану призведе до руйнівних наслідків на планеті.

"Це гідромасажна ванна", – у США зафіксовано тривожне свідчення кліматичної кризи

Учені продовжують фіксувати свідчення кліматичної кризи, наслідки якої можуть бути руйнівними для всього світу. Температура морської води на півдні США біля узбережжя Флориди протягом двох днів піднімалася вище 38 градусів. Метеорологи припускають, що це найвищий показник за всю історію спостережень, пише Associated Press.

Так, у затоці Манаті ввечері 24 липня температура води сягнула 38,4 градуса.

"Це потенційний рекорд", - розповів фахівець Національної метеорологічної служби Джордж Ріцуто.

До цього рекордну температуру морської води фіксували 2020 року у Кувейтській затоці. Вона становила 37,6 градуса.

Метеоролог Yale Climate Connections Джефф Мастерс, коментуючи зафіксовані цього тижня показники, порівнює їх із температурою води у гідромасажній ванні.

"Це гідромасажна ванна", - зазначає він.

У матеріалі Al Jazeera повідомляється, що зафіксований біля узбережжя Флориди рекорд є черговим тривожним свідченням зміни клімату. Перегрів морської води може бути причиною зникнення до 2025 року течії, що забезпечує циркуляцію води з півночі на південь Атлантичного океану, що, своєю чергою, здатне призвести до збільшення кількості штормів і підвищення рівня моря.

Негативні наслідки тривалого впливу теплої води помітні вже зараз. За 41 кілометр від місця біля узбережжя Флориди, де зафіксували температурний рекорд, відбулися знебарвлення коралів і загибель частини з них.

Раніше вчені припустили, що через феномен Ель-Ніньо 2024 рік може бути ще спекотнішим, ніж нинішній. Фахівці констатують істотне підвищення температури у північній частині Атлантичного океану.

Нагадаємо, метеорологи закликали людство адаптуватися до того, що температура повітря буде більш екстремальною.

Автор: Артем Малиновский

Останні новини