11 серпня 2023, 17:18

Рублю погано: спроби Центробанку РФ утримати курс провалилися, рекорд оновлено

Курс російського рубля 11 серпня оновив рекордні показники, незважаючи на спроби влади зупинити негативний тренд.

Рублю погано: спроби Центробанку РФ утримати курс провалилися, рекорд оновлено

Уранці у п'ятницю, 11 серпня, рубль оновив рекорд березня 2022 року. На торгах Московської біржі курс долара досяг 98,38 рубля, а євро - 108,01 рубля.

Нацвалюта РФ продовжує знецінюватися, незважаючи на спроби Центробанку РФ утримати курс, передає Діалог.UA.

З початку серпня курс долара у РФ зрбільшився на 7%, а з початку 2023 року - на 38% (євро - на 42%). Як підсумок нацвалюта РФ потрапила до трійки найслабших валют світу за версією Bloomberg разом із турецькою лірою й аргентинським песо.

Банк Росії у спробі стримати курс відмовився від купівлі валюти за бюджетним правилом, але це не допомогло. Падіння продовжилося.



Зазначимо, що рубль слабшає вже сьомий місяць поспіль, чого не було останні 9 років. Показово, що такі події відбуваються на тлі рекордно високих цін на нафту.

Центробанк РФ пов'язує ослаблення рубля з тим, що експорт РФ стискається, а імпорт, навпаки, розширюється. Погіршують ситуацію також втеча з країни інвесторів, масштабні західні санкції та зростання витрат на військову авантюру Кремля.

Для дефіцитного бюджету РФ дешевий рубль - це зовсім не погано, оскільки дозволяє скоротити фінансову діру. А ось для громадян РФ це катастрофа - варто очікувати дуже значної інфляції.

Раніше Діалог.UA повідомляв, що москвичі незадоволені різко злетілими цінами.

Ми також писали, що рублю передрекли "нескінченне" падіння.

Автор: Татьяна Шевченко

Останні новини