15 серпня 2023, 13:56

Влада РФ ухвалила екстрене рішення, намагаючись врятувати рубль: з'явилася нова проблема

Намагаючись врятувати рубль, влада РФ завдала серйозного удару по російській економіці, піднявши ключову ставку.

Влада РФ ухвалила екстрене рішення, намагаючись врятувати рубль: з'явилася нова проблема

Сьогодні зранку російський Центробанк в екстреному порядку на позачерговому засіданні збільшив ключову ставку відразу до 12%, намагаючись зупинити обвал рубля до долара. Девальвація російської валюти до 102 за долар і критика дій ЦБ досягли безпрецедентного рівня, за якого керівництво регулятора було змушене втрутитися у ситуацію.

Ще напередодні у понеділок уранці керівництво ЦБ стверджувало, що не бачить загроз ослаблення рубля. Однак у Кремлі, у російському парламенті та Радфеді різко розкритикували дії Центробанку, після чого відомство виступило із заявою про проведення екстреного засідання ради директорів, на якому було ухвалено рішення підвищити ключову ставку до 12% з 8,5%.

Коментуючи рішення, російський економічний аналітик і блогер Анатолій Несміян зазначив, що 12 відсотків - істотно вище, ніж очікувалося. У своєму Telegram-каналі він зазначає, що збільшення ставки стає гігантським кроком до стагнації та уповільнення російської економіки, а можливо, що й до її рецесії.

"Але вибір небагатий: або рубль, що падає, або економіка, що падає, причому можна те й інше разом, але скасувати те й інше неможливо. Поки витрати на військову операцію тривають, ситуація тільки погіршуватиметься. Одна втіха - бадьорі заяви керівництва. У нього все прекрасно. Низьке безробіття, низька інфляція та нестримне зростання. Уряд на іншій планеті живе", - пише він.

Нагадаємо, сьогодні у Росії курс рубля обвалився ще більше: пробито історичну позначку у 100 одиниць російської валюти за один долар.

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини