17 серпня 2023, 11:47

Обвал рубля та падіння економіки РФ поставили Кремль перед складним вибором – WP

Обвал російського рубля – це найочевидніша ознака дії санкцій з боку Заходу.

Обвал рубля та падіння економіки РФ поставили Кремль перед складним вибором – WP

12 серпня 2023 року рубль уперше обвалився, коли в обмінниках РФ стали просити 100 рублів за долар. Експерти заявляють, що економіка РФ просто не витримає санкції з боку Заходу та продовження Путіним війни в Україні.

Зараз перед Путіним стоїть гостра дилема: або рятувати свою економіку, або ж продовжувати війну в Україні, інформують журналісти The Washington Post.

Експерти підкреслюють, що обвал російського рубля - найвірніша ознака дії санкцій. Станом на липень Вашингтон ввів санкції проти 3600 юридичних і фізичних осіб РФ. До "чорного списку" потрапили 10 найбільших банків у РФ.

У ЄС також запровадили санкції проти 1800 юридичних і фізичних осіб. Було заморожено або заблоковано близько 300 млрд доларів активів Центробанку РФ. Не варто забувати про нафтове ембарго й обмеження на експорт у РФ технологій подвійного стандарту, які можна використовувати і в оборонній сфері.

За підсумками липня РФ отримала до бюджету дохід від продажу нафти на 41% нижчий, ніж у 2022 році.

Захід і далі працює над тим, щоб заборонити РФ отримувати санкційний товар через треті країни. Не виключено, що до "чорного списку" можуть потрапити компанії, які базуються у Туреччині або КНР, але ведуть бізнес із РФ.

Однак введення вторинних санкцій може призвести до конфлікту між дружніми країнами.

Напередодні Центробанк РФ екстрено підвищив ключову ставку, а вже сьогодні Путін зібрав нараду, щоб заслухати доповіді глави Мінфіну РФ.

Експерти заявляють, що Кремлю доведеться зробити вибір між війною й економікою.

Раніше журналісти з Financial Times повідомили про екстрене засідання Путіна з Кабміном щодо обвалу рубля.

Нагадаємо, спроба Кремля штучно зупинити падіння рубля може призвести до "знищення" російської економіки.

Автор: Дмитрий Мироненко

Останні новини