30 серпня 2023, 16:10

Із мозку жінки видалили живого 8-сантиметрового черв'яка: заразилася від пітона

В Австралії лікарі провели незвичайну операцію з видалення круглого черв'яка з мозку 64-річної жінки, яка заразилася від свого домашнього пітона.

Із мозку жінки видалили живого 8-сантиметрового черв'яка: заразилася від пітона

Черв'як був завдовжки вісім сантиметрів і перебував у лобовій частці мозку. Жінка звернулася до лікарів зі скаргами на головний біль, слабкість і проблеми з пам'яттю. Під час обстеження з'ясувалося, що у неї є паразит, який може спричиняти серйозні ускладнення, аж до смерті.

"Це перший у світі випадок зараження Ophidascaris у людини", - сказав експерт з інфекційних захворювань Санджая Сенанаяке.

Річ у тім, що круглий черв'як Ophidascaris robertsi - звичайний паразит у кенгуру та килимових пітонів, але не у людей.

Лікарі вирішили терміново провести операцію з вилучення хробака. Маніпуляції тривали близько години. Операція пройшла успішно, та жінка поступово відновлюється.

Вона розповіла: у її будинку вже 15 років живе пітон, але вона ніколи не думала, що він може бути джерелом зараження. Поки лікарі не встановили, як саме жінка підхопила паразитів.

Раніше у вчених з'явився черговий привід для занепокоєння. Дослідники зі США заявляють, що стрічкові паразити виду Echinococcus multilocularis здатні завдати тваринного світу смертельної небезпеки через їхнє швидке поширення.

Автор: Анастасия Югова

Останні новини