12 вересня 2023, 15:53

Німеччина не відмовилася від нафти РФ: експерти розповіли, як вона потрапляє на ринок ЄС

Російська нафта все ще присутня на ринку Німеччини, незважаючи на введене в ЄС ембарго.

Німеччина не відмовилася від нафти РФ: експерти розповіли, як вона потрапляє на ринок ЄС

За перші сім місяців нинішнього 2023 року Німеччина у 12 разів наростила імпорт нафтопродуктів з Індії. Вироблено їх із сирої нафти, яку ця південноазіатська країна у великій кількості купує у Росії.

Про це йдеться у статті Der Spiegel.

Здебільшого німці імпортують з Індії газойль, який використовується у виробництві дизельного пального та мазуту. Нью-Делі став посередником, через який нафтопродукти з російської нафти надходять на ринок Європи.

Німеччина припинила закуповувати нафту та нафтопродукти у Росії безпосередньо після повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну. У Євросоюзі запроваджено щодо країни-агресора нафтове ембарго, крім того, країни-члени ще й ухвалили цінову стелю на російську нафту для країн поза ЄС.

Санкційний режим, на жаль, працює неідеально. Однак не все так погано. Європейці знайшли спосіб залишити на своєму ринку російські нафтопродукти, що позитивно позначається на енергетичній стабільності регіону, але при цьому доходи РФ від продажу знижено максимально.

Відомо, що на азіатський ринок Росія змушена гнати свої енергоресурси з величезними знижками: тільки за такої умови Азія погоджується мати з росіянами справу. Ба більше, намагаючись відмовитися від долара, Кремль погодиться продавати свої енергоресурси Індії за рупії, які є неконвертованою валютою. Індійські гроші, отримані за нафту, росіяни не можуть ні вивести, ні витратити.

Раніше Путін обіграв сам себе, втративши 40 млрд доларів за нафту у "пастці" Індії.

Ми також писали, що імпорт російської нафти в Індію обвалився.

Автор: Татьяна Шевченко

Останні новини