19 вересня 2023, 15:29

Туреччина побудує АЕС разом із Китаєм: заявку Росії відхилено

Анкара віддала перевагу Китаю у проекті будівництва нової атомної електростанції.

Туреччина побудує АЕС разом із Китаєм: заявку Росії відхилено

Влада Туреччини веде переговори з Китаєм про будівництво своєї нової атомної електростанції. Цей проект планувала освоїти Росія, але отримала відмову.

Про це пише видання Al-Monitor.

Очікується, що Анкара та Пекін підпишуть угоду про будівництво вже найближчими місяцями, це підтвердив глава Міненергетики країни Альпарслан Байрактар.

Відомо, що Туреччина планує звести на своїй території три нові АЕС. Перший проєкт "Аккую" реалізовує Росатом, і росіяни, вочевидь, очікували, що будуватимуть і решту станцій. Ще влітку 2023 року з Москвою з цього приводу йшли дуже активні переговори, але турки обрали КНР.

Таке рішення, ймовірно, було ухвалено після того, як Кремль намагався шантажувати Анкару проєктом "Аккую". Нагадаємо, що Москва зупинила будівництво цієї АЕС у 2015 році після інциденту у Сирії зі збитим бомбардувальником "Су-24". Туреччина вирішила більше не ризикувати стратегічно важливою для себе галуззю, даючи у руки Кремлю нові важелі тиску.

Це був не єдиний скандал з "Аккую". Велика турецька будівельна компанія IC Ictas звинувачувала Росатом у тому, що компанія спеціально занижує кількість турецьких підрядників у проєкті.

Крім цього, співпраця з росіянами сьогодні вкрай проблематична через масштабні санкції, накладені на країну за агресію проти України. І це, ймовірно, також вплинуло на рішення Анкари.

Раніше Діалог.UA повідомляв, що "газовий хаб" між РФ і Туреччиною під загрозою зриву.

Ми також писали, що Туреччина вдвічі скоротила імпорт товарів з Росії на тлі зриву зернової угоди.

Автор: Татьяна Шевченко

Останні новини