20 вересня 2023, 22:11

Єгипет покарав Росію за маніпуляції з ціною на пшеницю

Спроби Росії встановити мінімальну ціну на експортоване зерно, щоб не втратити частину доходу, призвели до негативного результату.

Єгипет покарав Росію за маніпуляції з ціною на пшеницю

Велика угода між Каїром і Москвою щодо закупівлі індійською стороною 480 тисяч тонн російської пшениці, про яку було анонсовано на початку вересня, зірвана. Влада Індії відмовилася від придбання зерна після того, як його вартість на ринку виявилася нижчою за поріг ціни, який РФ намагається тримати на рівні 270 доларів за тонну.

Як повідомляє Bloomberg, Москва прагне встановити неофіційну мінімальну ціну на зерно, що продається, щоб не втратити частину доходу, але такі дії призводять до негативних результатів.

За словами джерел, поріг ціни може бути забезпечений урядом РФ шляхом відмови у видачі експортних документів, якщо угода укладена за нижчою ціною. Такі дії російської сторони призводять до того, що покупці переукладають домовленості або навіть відмовляються від них, що і сталося у випадку з Єгиптом.

Після відмови від угоди з Росією єгипетська сторона вирішила придбати зазначений обсяг пшениці в інших експортерів. У результаті було досягнуто домовленості про придбання французького та болгарського зерна.

На сьогоднішній день ціни на пшеницю на світовому ринку знаходяться на найнижчому рівні майже за три роки. Наприкінці червня та на початку липня вони підскакували на тлі одностороннього виходу РФ із зернової угоди, але потім стабілізувалися.

Нагадаємо, на зниження цін на пшеницю вплинуло, зокрема, те, що Україна почала налагоджувати альтернативний маршрут експорту свого зерна Чорним морем.

Нагадаємо, напередодні з порту Чорноморська вийшло ще одне комерційне судно з українською пшеницею. На його борту було 3 тисячі тонн зерна. Інший суховантаж, завантажений 17 тисячами тонн пшениці, незабаром попрямує до Єгипту.

Автор: Артем Малиновский

Останні новини