28 вересня 2023, 11:36

У Росії тисячі фермерів б'ють на сполох: через війну в Україні їм загрожує тотальне банкрутство

Монополізація зернового ринку у РФ може поставити на межу розорення велику кількість аграріїв.

У Росії тисячі фермерів б'ють на сполох: через війну в Україні їм загрожує тотальне банкрутство

Тисячі фермерських господарств країни-агресора Російської Федерації охопили панічні настрої у зв'язку з тим, що їхня підприємницька діяльність опинилася на межі банкрутства, передає видання The Moscow Times із посиланням на заяву депутата Сергія Лісовського, члена комітету Держдуми РФ з аграрних питань.

Настільки катастрофічна ситуація виникла у Росії після того, як з її ринку пішли закордонні трейдери: ті залишили "скріпну" країну незабаром після початку війни (так званої "СВО") в Україні. Відхід іноземних гравців призвів до монополізації російського зернового ринку, та тепер вітчизняним фермерам доводиться здавати своє зерно набагато нижче його собівартості.

"Трейдери закуповують зерно нижче собівартості, та це руйнує економіку фермерських господарств", - цитує Лісовського ЗМІ.

Народний обранець підкреслює, що причина кризи, яка відбувається в аграрній галузі, у низькій конкуренції.

"Кілька років тому трейдерів у Росії було 400, а зараз лише 3. При цьому ситуація склалася така, що між ними поділені квоти на вивезення пшениці. Це дає змогу монополістам викручувати руки виробнику. Формально на зерновому ринку конкуренція серед трейдерів присутня, але за фактом її немає", - каже депутат.

Лісовський додав, що насамперед розорення загрожує невеликим російським фермерським господарствам.

Як бачимо, війна, розв'язана російським диктатором Путіним проти України, призвела до того, що незабаром у РФ можливий крах аграрної галузі й остаточна монополізація зернового ринку.

Як раніше повідомлялося, в одному з найбільших аграрних регіонів РФ місцеві фермери готові виходити на протест і блокувати траси.

Крім того, дефіцит палива поставив під загрозу збір врожаю у південних регіонах Росії. Крім Ставропілля, відсутність пального спостерігається у Краснодарському краї, Адигеї та інших регіонах РФ.

Автор: Святослав Рыбальченко

Останні новини