29 вересня 2023, 11:29

МАГАТЕ ухвалила резолюцію щодо ЗАЕС, а також зарахувала Україну до обраної Ради керуючих

Генасамблея МАГАТЕ ухвалила резолюцію про негайне повернення Україні Запорізької АЕС.

МАГАТЕ ухвалила резолюцію щодо ЗАЕС, а також зарахувала Україну до обраної Ради керуючих

Резолюцію висунули на 67-й сесії Генасамблеї МАГАТЕ представники Канади, Коста-Ріки та Фінляндії. "За" проголосували 69 країн.

Інформацією поділилися у пресслужбі Міненергетики України. Головна суть резолюції у тому, що РФ має повернути АЕС під повний контроль Києва. Текст резолюції є на сайті Міненергетики України.

Резолюція вимагає від РФ негайно вивести з території АЕС весь свій персонал, а також військовослужбовців і військову техніку. Після цього передати контроль над ЗАЕС Києву згідно з ліцензією, виданою Держінспекцією ядерного регулювання України. При цьому окупанти мають допустити до роботи український персонал.

Глава Міненергетики України Герман Галущенко вже відреагував на резолюцію МАГАТЕ. Він подякував усім країнам, які віддали свій голос "за". Також він вдячний і тому факту, що Україну було включено до Ради керуючих МАГАТЕ. Ухвалення резолюції ще раз показало, що весь цивілізований світ на боці України.

Донедавна до Ради керуючих МАГАТЕ входило всього 35 країн зі 175 членів організації.

Галущенко окремо подякував і гендиректору Гроссі за ті зусилля, яких він докладає понад рік щодо врегулювання ситуації навколо ЗАЕС.

Раніше ми повідомляли, що у середині червня 2023 року гендиректор МАГАТЕ особисто прибув на ЗАЕС, щоб ознайомитися із ситуацією.

Нагадаємо, на початку липня 2023 року вперше за чотири місяці ЗАЕС вдалося підключити до резервної лінії електропередачі.

Автор: Дмитрий Мироненко

Останні новини