1 жовтня 2023, 23:22

У якому році в економіці Росії настане безвихідна ситуація – прогноз економіста

На найближчі два роки у Кремля вистачить грошей більш-менш підтримувати стійкість економіки, а потім може настати глухий кут, вважає економіст Ігор Ліпсиц.

У якому році в економіці Росії настане безвихідна ситуація – прогноз економіста

Те, що відбувається зараз із бюджетом РФ, нагадує ситуацію, яка свого часу стала однією з глобальних причин розвалу Радянського Союзу. Йдеться про те, що третина російського бюджету наразі витрачається на військову сферу, аналогічна картина спостерігалася і в СРСР в останні роки його існування.

Доктор економічних наук Ігор Ліпсиц, відповідаючи в ефірі FREEДOM. LIVE на запитання, чи можуть великі витрати на війну призвести до розпаду РФ, заявив, що через один лише економічний фактор "Росія не розвалиться". Він зазначив, що до розпаду СРСР призвів комплекс факторів, зокрема важливу роль зіграло бажання людей жити незалежно від Москви на своїх національних територіях. При цьому економіка також мала значний вплив, оскільки, не маючи грошей у бюджеті, Москва не могла задавлювати місцеві еліти. Аналогічна ситуація може повторитися й у РФ.

За словами економіста, вже 2026 року у російській економіці може настати безвихідна ситуація, коли гроші Фонду національного добробуту закінчаться, з економіки буде вилучено великі кошти через продаж облігацій, а також зросте державний борг.

Експерт нагадав, що Росія завжди пишалася маленьким державним боргом, але зараз він сильно виріс і продовжить зростати

"І Мінфін Росії вже говорить, що це неминуча, безвихідна ситуація", - сказав співрозмовник.

Економіст зазначив, що для розв'язання економічних проблем влада РФ може вдатися до вилучення грошей у населення, але у такій ситуації не виключена поява груп, які спробують узяти владу у свої руки.

"Економіка буде вже настільки зношена, настільки розвалена, що з'явиться бажання, почне реалізовуватися бажання змінити керівництво країни. Тоді можуть бути якісь нові повороти", - додав аналітик.

Раніше ЗМІ повідомили, що у першому півріччі 2023 року Росія витратила на військові витрати понад 5,5 трлн рублів. Це на 12% суму, яка була передбачена на весь поточний рік.

Водночас у РФ фіксується недобір нафтогазових доходів до бюджету через втрату ринків у Європі, куди традиційно експортувалися російські нафта та газ.

Автор: Артем Малиновский

Останні новини