10 жовтня 2023, 14:20

Бунт робітників на родовищі "Газпрому" у Сибіру: ЗМІ дізналися про серйозні проблеми РФ

На газовому родовищі "Газпрому" більша частина техніки стоїть без діла, бо "компанія не оплатила солярку", грошей робітникам не платять уже 2 місяці.

Бунт робітників на родовищі "Газпрому" у Сибіру: ЗМІ дізналися про серйозні проблеми РФ

У "Газпрому" почалися серйозні проблеми, першим проявом яких стали страйки на Ковиктинському родовищі у Сибіру. Звідси газ качають у Китай. Раніше ЗМІ дізналися, що місцевим робітникам зарплату не платять уже 2 місяці, їм не видають зимовий одяг і не забезпечують медичною допомогою.

Деяким із робітників після початку перших проблем почала приходити зарплата 3500 рублів, 1500 рублів і 28 000 рублів. Потім все припинилося зовсім. На газовому родовищі велика частина техніки стоїть без діла, бо "компанія не оплатила солярку". Частина працівників уже кинула все та поїхала додому.

Російський економічний аналітик Анатолій Несміян зазначає, що "Газпром" починає економити. Це свідчить про початок серйозних проблем - у майбутньому компанію не чекає нічого хорошого, оскільки грошові часи вже минули.

"Потрібно врахувати, що схеми розпилів у російській економіці доволі убогі, похмурі та нехитрі - здебільшого крадіжки відбуваються у ланцюжках між підрядниками та субпідрядниками. Однак зараз бюджет "Газпрому" напружений, а норма крадіжки бюджетів залишається незмінною, тому й виникають затримки або пряме "кидання" роботяг, оскільки на них грошей уже немає. Якийсь час працюватиме принцип піраміди, тобто зарплата вчорашнім робітникам виплачуватиметься коштом сьогоднішніх, але оскільки відкати менеджерам це не скасовує, то навіть учорашнім за якийсь час вже не вистачить", - зазначає експерт.

За його словами, російський "Газпром" не чекає нічого хорошого.

"Загалом, хороші часи добігли кінця. Впали й обсяги, й маржа, при цьому красти менше у "Газпромі" вочевидь не будуть, й іміджеві проекти на кшталт фінансування "Зеніту" рубати стануть в останню чергу (там, до речі, свої схеми розпилів і теж поважні люди на всіх поверхах). Крайніми залишаються роботяги, які й бунтують. Якщо бунт вийде за рамки допустимого, то, без сумніву, введуть Росгвардію та придушать. Наче є інше рішення. Ну не красти ж менше врешті-решт? Не смішіть", - підкреслив він.

Нагадаємо, жителям Росії доведеться розщедритися, щоб залатати дірку у бюджеті "Газпрому", - газ для населення подорожчає на 20 відсотків.

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини