11 жовтня 2023, 11:31

Польща готова завдати удару по "Газпрому" на газопроводі Ямал – Європа

Польська компанія PKN Orlen готова взяти під свій повний контроль акції, які поки що належать "Газпрому".

Польща готова завдати удару по "Газпрому" на газопроводі Ямал – Європа

Варшава ухвалила рішення конфіскувати у "Газпрому" його частку у газопроводі Ямал - Європа. Таку заяву анонсував гендиректор компанії PKN Orlen Даніель Обайтек на своїй сторінці у соцмережі.

За його словами, понад 10 років Варшава залежала від прямих поставок російського природного газу, а на частку "блакитного палива" з РФ припадало 80 % імпорту.

Уже зараз Польща стала повністю незалежна від російського природного газу. А другий крок на цьому шляху - відновити повний контроль Варшави над усією газовою інфраструктурою країни.

Газопровід Ямал - Європа має протяжність понад 2 тисячі км. Він з'єднує родовище газу у Сибіру (Торжок, РФ) і кінцевих споживачів у країнах Західної Європи (Німеччина). Територією Польщі проходить 683 км газопроводу та п'ять компресорних станцій.

Ще 2020 року у "Газпрому" та Польщі закінчився довгостроковий контракт. Відтоді цю ділянку труби виставляли на аукціонах. З лютого 2022 року роботу газопроводу повністю зупинено.

Уже у квітні 2022 року Польща запровадила санкції проти "Газпрому", які передбачають і заморожування акцій.

Раніше ми повідомляли, що у вересні видобуток газу у РФ впав на 25 % через відмову багатьох країн закуповувати "блакитне паливо" у Росії.

Нагадаємо, у Сибіру співробітникам "Газпрому" вже два місяці не виплачують зарплату та не забезпечують зимовим спецодягом.

Автор: Дмитрий Мироненко

Останні новини