11 жовтня 2023, 12:39

"Буде рішуча відповідь", – генсек НАТО про підрив газопроводу між Фінляндією та Естонією

Фінляндія проводить розслідування можливої російської диверсії на газопроводі у Балтиці, яка сталася у ніч на 7 жовтня.

"Буде рішуча відповідь", – генсек НАТО про підрив газопроводу між Фінляндією та Естонією

Якщо буде доведено умисну шкоду інфраструктурі країн НАТО, то це викличе негайну та рішучу відповідь Альянсу.

Таку заяву зробив генсек Блоку Єнс Столтенберг, реагуючи на можливий підрив Росією газопроводу BalticConnector на дні Балтійського моря між Фінляндією та Естонією.

Раніше у Гельсінкі заявили про пошкодження газотранспортної магістралі внаслідок диверсії. Зараз триває розслідування інциденту з метою встановити, хто може бути до неї причетний.

Фінські сейсмологи у ніч на 7 жовтня зафіксували коливання земної поверхні у районі газопроводу. За словами глави Міноборони Естонії, водолази підтвердили зовнішнє втручання, яке призвело до пошкодження газопроводу.

Партнери по НАТО поки що роблять обережні заяви та не вимовляють слово "вибух", але експерти сходяться на думці, що для виведення з ладу газопроводу могло вистачити кількох кілограмів тротилу.

Корабель фінських ВМС 10 жовтня визначив місце витоку. Воно розташоване у виключній економічній зоні Фінляндії, але не в її територіальних водах, що робить претензії колективної відповіді НАТО на можливу диверсію не настільки вагомими, розповіли Bloomberg військові аналітики.

Газопровід Balticconnector було введено в експлуатацію 2020 року. Він забезпечує прокачування понад двох із половиною мільярдів кубометрів газу з Норвегії, яка після введення санкцій проти Росії стала найбільшим постачальником "блакитного палива" для всієї Європи.

Нагадаємо, ЗМІ повідомили, що РФ атакувала газопровід BalticConnector між Фінляндією та Естонією.

Автор: Михаил Бутко

Останні новини