27 жовтня 2023, 09:09

Перехід на "зимовий" час: експерти розповіли, коли українці перестануть "гратися" з годинником

В Україні двічі на рік переводимо стрілки годинника то вперед, то назад.

Перехід на "зимовий" час: експерти розповіли, коли українці перестануть "гратися" з годинником

Уже у ніч на 29 жовтня у нашій країні будемо знову переводити стрілки годинника назад, переходячи з "літнього" на "зимовий" час.

Така традиція існує в Україні з 1981 року (на той період Україна входила до складу СРСР). Однак практика показала, що сама традиція втратила весь сенс, інформує УНІАН.

Уперше ідея переводити годинники спала на думку американському політику та вченому Бенджаміну Франкліну, який 1784 року випустив статтю про те, скільки б воску заощадило людство, якби перейшло на "новий час". Уперше ідея була втілена у життя тільки у період Першої світової війни.

На сьогодні одразу 73 країни світу більше годинників не переводять, серед них Грузія та Японія. У країнах ЄС ще 2021 року було ухвалено рішення більше не переводити годинники, оскільки соцопитування показало, що 80 % населення Євросоюзу проти такої традиції, проте це рішення досі не втілено у життя.

В Україні більша частина країни перебуває у так званому "зимовому" часі. У нашій країні питання часу також порушувалося кілька разів.

У 1996 році Держслужба єдиного часу й еталон частот запропонувала для кожного з регіонів свій час. Пізніше питання порушували 2010 року. Тільки 2011 року, коли при владі була "Партія регіонів", уряд планував наслідувати приклад РФ і остаточно перейти на "літній" час. Однак невдоволення з боку громадськості змусило "Партію регіонів" відмовитися від цієї ідеї.

У 2021 ВРУ вирішила перейти на "зимовий" час, проте невдоволення висловили жителі Східної України.

Нардепка від "Слуги народу" Галина Третьякова заявила, що депутати готові відмовитися переводити годинники, якщо надійде така пропозиція саме від бізнесу.

Водночас більшість експертів і аналітиків дотримуються думки, що краще орієнтуватися на час за ЄС, щоб менше страждали пасажирські та вантажні перевезення.

Щойно в ЄС остаточно розберуться зі своїм часом, тоді аналогічні правила мають запровадити і в Україні.

Раніше ми повідомляли, що у 2023 році залишилося тільки одне місячне затемнення, яке можна буде спостерігати і в Україні.

Нагадаємо, синоптики розповіли про те, яка погода чекає на українців на початку листопада.

Автор: Дмитрий Мироненко

Останні новини