7 листопада 2023, 15:04

Стратегія Путіна знову провалилася: Європа уникне дефіциту газу взимку – Bloomberg

Заповненість природним газом сховищ Німеччини, яка є найбільшою економікою Євросоюзу, досягла 100 відсотків.

Стратегія Путіна знову провалилася: Європа уникне дефіциту газу взимку – Bloomberg

За умови екстремальних арктичних холодів на більшій території Європи наступної зими Німеччина, а з нею й увесь ЄС зможуть уникнути нестачі газу.

Про це пише Bloomberg.

Запаси газу у сховищах Німеччини досягли 100 % їхньої ємності. У Євросоюзі зуміли накопичити необхідну кількість палива, щоб уникнути торішньої кризи, коли Росія припинила постачати газ європейським споживачам через трубопроводи через війну в Україні. Водночас ЄС збільшив імпорт скрапленого природного газу. Також обнадійливі прогнози дають синоптики, обіцяючи теплий листопад, що дасть змогу Євросоюзу заощадити паливо.

Аналітики зазначають, що торік російський диктатор Володимир Путін хотів послабити Європу та знизити її підтримку України за допомогою припинення поставок газу та збільшення на нього ціни. Кремлівська пропаганда твердила про європейців, які замерзають у своїх будинках. Але ця стратегія провалилася через відносно теплу зиму та диверсифікацію поставок газу з інших країн. У підсумку "Газпром" позбувся свого головного ринку, а ціни на блакитне паливо знизилися, що дало змогу ЄС накопичити його у необхідному для проходження майбутньої зими обсязі раніше терміну. ЄС навіть змушений через переповненість своїх сховищ перекачувати газ на територію України, де зараз уже перебуває близько двох мільярдів кубометрів палива, купленого Євросоюзом.

Зазначимо, що, за прогнозами НБУ, ціни на газ на європейських ринках продовжать триматися на нинішньому рівні, а у довгостроковій перспективі впадуть.

Від початку нинішнього року та до його кінця вони знизяться на 61,9%, до 517,1 долара за тисячу кубометрів, у 2024-му незначно зростуть на 2,9%, до 532,3 долара, а 2025 року впадуть на 18,9%, до 431,8 долара.

Раніше ми повідомляли, що спроби Кремля виторгувати у Заходу поступки щодо України шляхом скорочення обсягів поставок газу до Євросоюзу не принесли жодного результату: ЄС не тільки не відчув дефіциту палива, а й зумів забезпечити рекордні запаси.

Аналітики Bloomberg зазначили, що до початку вторгнення в Україну частка РФ на світових ринках торгівлі газом становила близько 30 %, але вже до 2030 року цей показник скоротиться щонайменше вдвічі.

Автор: Михаил Бутко

Останні новини