8 листопада 2023, 13:33

Санкції проти Росії: ЄС готує мільярдний удар, про який давно просить Україна, – FT

Глава зовнішньополітичного відомства заявив, що угода на рівні G7 усунула перешкоди, встановлені Бельгією й іншими країнами.

Санкції проти Росії: ЄС готує мільярдний удар, про який давно просить Україна, – FT

Європейський союз наступного тижня має намір розпочати реалізацію давно відкладеної заборони на російські алмази. Про це повідомляє британське видання The Financial Times, цитуючи заяву глави зовнішньополітичного відомства ЄС Жозепа Борреля.

За підсумками зустрічі дипломатів у Токіо він заявив, що одностайна заборона з боку Євросоюзу залежала від колективного рішення G7. У підсумку угоду було досягнуто, пише видання.

"Для того щоб країни-члени [ЄС] одностайно підтримали заборону на торгівлю алмазами, деякі вимагали, щоб G7 забезпечила, скажімо так, політичне висвітлення", - сказав Боррель.

Алмази є одними з небагатьох основних предметів російського експорту, яких досі не торкнулися санкції ЄС, запроваджені у відповідь на повномасштабне вторгнення президента Володимира Путіна в Україну торік, через великі суперечки з приводу того, як будь-яке ембарго працюватиме ефективно.

За його словами, цього тижня міністри закордонних справ G7 домовилися "скоротити доходи, які Росія отримує з експорту", причому прямо вказали на алмази.

За оцінюванням незалежного аналітика Пола Зімніскі, обсяг світового ринку ювелірних виробів із природними діамантами 2023 року становитиме 74 млрд доларів.

Україна та кілька союзників у Центральній і Східній Європі вже давно вимагають, щоб ЄС заборонив торгівлю дорогоцінним камінням на додачу до радикальних заходів із заборони або скорочення російського експорту, такого як нафта, вугілля, сталь і золото.

За даними торговельної статистики, Росія є найбільшим у світі виробником необроблених алмазів за обсягом: у 2021 році обсяг експорту склав 4 мільярди доларів. Понад 80 відсотків світових необроблених алмазів продаються через дилерів в Антверпені.

Санкції ЄС щодо алмазів будуть частиною 12 раундів санкцій блоку проти Москви. Офіційні особи заявили, що новий пакет санкцій також включатиме нові заборони на імпорт і експорт, заходи щодо посилення ефективності наявного цінового обмеження на російську нафту, а також націлювання на підприємства у третіх країнах, які допомагають Росії обходити торговельні обмеження.

Нагадаємо, раніше лідери ЄС схвалили план використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні.

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини