21 листопада 2023, 11:57

"Це відкидає Росію на 100 років назад", – Несміян про новий провал економіки РФ

Втрата європейського ринку та перехід на торгівлю з Азією обертаються катастрофічними втратами для Росії, зазначають експерти.

"Це відкидає Росію на 100 років назад", – Несміян про новий провал економіки РФ

Оборот зовнішньої торгівлі Росії за січень - вересень 2023 року впав до $530 млрд, що на 16 % менше, ніж роком раніше, повідомила митна служба РФ. Знизився експорт, а імпорт зріс. Після втрати європейського ринку на торгівлю з Азією у РФ тепер припадає майже 70 %.

Економісти зазначають, що зниження російського експорту - це і падіння обсягів через відсутність інфраструктури торгівлі з країнами Півдня, це й істотно нижча прибутковість цих ринків. Зростання імпорту - аналогічна проблема. Торгівля з Азією в умовах відсутності необхідної інфраструктури (та ще й під санкціями) означає, що той самий товар у Європі й Азії коштуватиме для Росії істотно дорожче в Азії. Звідси і зростання імпорту, виражене у грошах. Уже тому втрата європейського напрямку торгівлі (а це, схоже, тепер буде проблемою на багато поколінь) відкидає Росію на добру сотню років, пише російський аналітик Анатолій Несміян.

"Ми потрапили у стагнаційний тренд просто через неможливість модернізації через втрату доступу до технологій. Азіатські технології вторинні, коштують істотно дорожче, та головне - залежність політична буде незрівнянно серйознішою, ніж з європейцями", - зазначає він.

Проблема у тому, що створити з цього "азіатського болота" щось навіть віддалено схоже на європейський ринок неможливо. У країн глобального Півдня просто немає жодних передумов бути другою Європою: їхні економіки вторинні, а періодичні сплески завжди закінчуються катастрофічним крахом, до чого зараз на повну силу йде Китай, додає експерт.

"Однак шкодувати вже пізно. Пітерські урки виконали свою історичну місію - обікрали Росію до нитки та відірвали її від цивілізації. І тепер неважливо, хто буде після них, ситуація вже не зміниться. Безумовно, дубоголові патріоти у цьому місці відразу ж почнуть говорити про російську версію ідеї "чучхе" й опору на власні сили. Але без технологічного розвитку опора на власні сили - це завжди відставання, причому фатальне та неминуще. Без доступу до передових технологій і конкуренції з найрозвиненішими країнами шансів на розвиток немає. Це як грати у футбол зі збірною Куби. Який сенс у перемозі 8:0, якщо збірна Куби - це збірна ЖЕКу? Жодна Азія не буде продавати нам технології, які дадуть змогу Росії випередити їх хоч у чомусь, тож відставання вже закладено на дуже тривалу перспективу", - підкреслив експерт.

Нагадаємо, ціна російської нафти різко впала після санкційного удару по "тіньовому флоту" Путіна.

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини