11 грудня 2023, 13:46

Санкції Заходу обвалили російський сектор алюмінію: у РФ б'ють на сполох – ЗМІ

Через санкції російський алюмінієвий сектор накрила важка криза: експорт обвалився у 3,5 раза.

Санкції Заходу обвалили російський сектор алюмінію: у РФ б'ють на сполох – ЗМІ

Алюмінієва Асоціація Росії опублікувала прес-реліз, в якому повідомляє, що галузь перебуває на порозі гострої кризи з важкими довгостроковими наслідками. Про це повідомляють російські інформаційні агентства.

З моменту російського вторгнення в Україну експорт алюмінієвих напівфабрикатів через санкції обвалився у 3,5 раза та зараз перебуває на рівні у 2,5 раза нижчому, ніж у 2013 році. І хоча споживання всередині Росії зросло, алюмінійники зазначають, що традиційні ринки збуту були втрачені після того, як США, Великобританія й Австралія ввели загороджувальні мита. Від російського алюмінію відмовляються і країни ЄС.


З інших проблем галузі

Галузь втратила понад третину необхідного глинозему для виробництва алюмінію та змушена закуповувати його в Азії, зазнаючи вагомих фінансових втрат: там ціни у середньому на 25 % вищі.

Найпарадоксальніше, що до російського вторгнення Україна була найбільшим постачальником глинозему для Росії - 36 %. Глинозем виробляється у Миколаєві, який Росія зараз постійно бомбить. На другому місці після України була Австралія: там Росія закуповувала 32 % глинозему.

Через побічні фактори збільшується собівартість отримання глинозему у Росії та виробництва алюмінію - практично всі види сировини дорожчають випереджальними темпами, дорожчають інші матеріали й електроенергія.

При цьому через економічну рецесію біржові ціни на алюміній перебувають на рекордно низькому рівні з 2021 року, виробництво дорожчає, сам алюміній дешевшає.

Погіршують ситуацію і мита, введені російським урядом. Прибутковість галузі 2024 року знизиться на 30 %, низка виробництв стане збитковою. Під загрозою сильного "відходу у мінус" Кандалакський, Волгоградський і Новокузнецький алюмінієві заводи.

Алюмінієві заводи відігравали важливу роль у забезпеченні населення Сибіру робочими місцями. Аналітики прогнозують втрату економічно активного населення Сибіру до 20 % до 2036 року (але РФ буде простіше відправити безробітних на війну - прим.).

Алюміній на сьогодні посідає друге місце у світі за обсягами споживання серед усіх металів, поступаючись лише сталі.

Сфера виробництва алюмінію, яка сьогодні є однією з ключових галузей промислового сектора РФ, зазнає серйозних труднощів.

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини