15 грудня 2023, 09:06

На Сонці найсильніший за 6 років спалах – учені попередили про наслідки

У неділю, 17 грудня, Земля відчує на собі наслідки найсильнішого спалаху, який стався на Сонці.

На Сонці найсильніший за 6 років спалах – учені попередили про наслідки

На Сонці зафіксовано найпотужніший спалах за останні 6 років. Він трапився ввечері 14 грудня та матиме наслідки для Землі.

Про це попередив ресурс SpaceWeather.

"Стався найсильніший спалах нинішнього 25-го сонячного циклу... Це найпотужніше виверження на Сонці, яке сталося з моменту сильних сонячних штормів 2017 року", - повідомили вчені.

За їхніми даними, клас нинішнього сонячного спалаху становив X2.8.


"Випромінювання спалаху спричинило глибоке відключення короткохвильового радіозв'язку над Америкою... Радіоаматори, можливо, помітили втрату сигналу на всіх частотах нижче за 30 МГц упродовж понад 30 хвилин після інциденту на Сонці", - зазначив ресурс.

Спалах супроводжувався викидом корональної маси, яка мчить на швидкості близько 100 км/с.

"Не весь викид спрямований на Землю, а тільки його частина. Зсувний удар, найімовірніше, досягне нас 17 грудня", - попередили вчені.

Нинішній сонячний інцидент викличе магнітну бурю на нашій планеті.

Довідка

Сонячний спалах - це вибухове виділення енергії в атмосфері нашої зірки. Під дією магнітного поля відбувається стиснення сонячної плазми, внаслідок чого утворюється плазмовий джгут або стрічка довжиною до сотень тисяч кілометрів. В області вибуху сонячна плазма може досягати температури 10 млн градусів за Цельсієм. Перші фотони від спалаху досягають Землі приблизно через 8,5 хвилини після початку, а у наступні 2-3 доби планету накриває хмара плазми.

Раніше на Сонці утворився "вогняний каньйон" розміром з Євразію.

Ми також писали, що активність Сонця на цілий місяць сильно зміниться.

Автор: Татьяна Шевченко

Останні новини