25 грудня 2023, 12:37

"Це крах російського проекту", – іноземні компанії масово зупиняють участь в "Арктик СПГ-2"

Санкції США ставлять хрест на планах з розвитку російської галузі СПГ та її найбільшого проєкту.

"Це крах російського проекту", – іноземні компанії масово зупиняють участь в "Арктик СПГ-2"

Іноземні акціонери великого російського газового проєкту "Арктик СПГ-2", який раніше потрапив під санкції США, оголосили форс-мажор щодо участі у проєкті, повідомляє газета "Коммерсант" із посиланням на джерела.

Унаслідок заморозки участі іноземних акціонерів проєкт "Арктик СПГ-2" фактично приречений на крах, зазначають аналітики.

За даними видання, іноземні акціонери проекту становили близько 30% його капіталу. До них належать TotalEnergies, китайські CNPC і CNOOC і консорціум японських Mitsui і JOGMEC.

Введення санкцій США проти "Арктик СПГ-2" є одним із найсерйозніших ударів по російській енергетичній галузі. Проєкт мав бути одним із найбільших виробників СПГ у світі, але тепер його будівництво буде заблоковано.

Фактично це крах проєкту "Арктик СПГ-2" та хрест на грандіозних планах з розвитку російської галузі СПГ. Ніхто при здоровому глузді не буде вкладати свої кошти у проєкти, які можуть бути піддані санкціям на будь-якій стадії, пише у своєму Telegram-каналі російський економічний аналітик Анатолій Несміян.

Згідно з інформацією, що надходить, у російського проєкту "Арктик СПГ" розвалюються одночасно три ключові елементи: продаж, фінансування та транспортування газу.

Іноземні компанії, які мали фінансувати будівництво проєкту, зіткнулися з проблемами через санкції.

У результаті цих факторів будівництво "Арктик СПГ-2" є економічно недоцільним.

Крах проекту "Арктик СПГ-2" матиме серйозні наслідки для російської економіки. Проєкт мав створити тисячі робочих місць і приносити мільярди доларів доходів до бюджету РФ.

Російська газова галузь зазнала важкого удару через санкції, введені США та країнами Європи у відповідь на вторгнення Росії в Україну. Санкції торкнулися всіх аспектів газової галузі, включно з видобутком, транспортуванням і експортом.

Видобуток газу

Санкції ускладнили для російських компаній доступ до імпортного обладнання та технологій, необхідних для видобутку газу. Це може призвести до зниження видобутку газу у Росії у короткостроковій і середньостроковій перспективі.

Транспортування газу

Санкції також ускладнили для Росії транспортування газу через Україну. Це призвело до зниження поставок газу в Європу.

Експорт газу

Санкції також ускладнили для Росії експорт газу до країн Європи й інші країни світу. Це призвело до зниження доходів Росії від експорту газу.

Унаслідок цих санкцій російська газова галузь зіткнулася з низкою проблем, включно зі:

- зниженням видобутку газу;

- зниженням поставок газу до Європи;

- зниженнмя доходів від експорту газу.

Ці проблеми можуть призвести до серйозних наслідків для російської економіки.

Новий світовий порядок

Санкції також можуть призвести до зміни світового енергетичного порядку. Країни Європи й інші країни світу можуть почати шукати альтернативні джерела газу, щоб знизити свою залежність від Росії.

Раніше у Bloomberg оцінили масштаби газового краху Кремля.

Ми також писали, що "газовий хаб" між РФ і Туреччиною під загрозою зриву.

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини