26 грудня 2023, 11:03

Санкції працюють: Південна Корея остаточно ховає великий газовий проект РФ – ЗМІ

Заява Samsung Heavy Industries про відмову постачати обладнання Росії остаточно ховає плани розвитку проекту "Арктик СПГ"-2.

Санкції працюють: Південна Корея остаточно ховає великий газовий проект РФ – ЗМІ

Південна Корея оголосила про відмову від будівництва СПГ-танкерів для Росії. Південнокорейська компанія Samsung Heavy Industries, яка збирає російські танкери по блоках, повідомила у вівторок про припинення виробництва устаткування для 10 з 15 арктичних СПГ-суден. Росія втрачає доступ до ключових технологій, які необхідні для розвитку її промисловості. Про це пише видання The Moscow Times.

Компанія заявила, що ухвалила це рішення у зв'язку із санкціями, введеними західними країнами проти Росії через її вторгнення в Україну. Санкції забороняють експорт до Росії технологій, які можуть бути використані у військових цілях.

Samsung Heavy Industries є одним із найбільших у світі виробників блоків для СПГ-танкерів. Компанія уклала контракти на будівництво арктичних СПГ-суден з РФ на кілька мільярдів доларів.

Південна Корея - провідний виробник танкерів для перевезення скрапленого газу. Самсунг володіє всім спектром технологій і виробничих потужностей, у нього замовляють танкери практично всі основні учасники ринку СПГ. Тепер Росію з цього списку викреслюють, а "імпортозамістити" такий дуже нішевий технологічний ланцюжок узагалі складно, а для російської економіки, що розпадається, найімовірніше, просто неможливо.

"Два удари практично одночасно: введення санкцій проти проєкту "Арктик СПГ-2" та на поставку комплектів для СПГ-танкерів знімає питання з програмою російського СПГ. Що вже є, то буде якось працювати, а ось будувати нові потужності у таких умовах практично неможливо", - коментує розрив російський аналітик Анатолій Несміян.

Відмова Samsung Heavy Industries від будівництва блоків для російських СПГ-танкерів є черговим ударом по російській економіці. Введені західними країнами санкції вже призвели до скорочення експорту російського газу та нафти.

Це рішення є свідченням того, що західні санкції починають чинити серйозний вплив на російську економіку.

Раніше у Bloomberg оцінили масштаби газового краху Кремля.

Ми також писали, що "газовий хаб" між РФ і Туреччиною під загрозою зриву.

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини