27 грудня 2023, 15:41

В Україні можуть початися затримки пенсій і зарплат: у Кабміні зробили заяву

Проблеми з бюджетом в Україні можливі, якщо Захід продовжить затягувати надання фінансової допомоги.

В Україні можуть початися затримки пенсій і зарплат: у Кабміні зробили заяву

Україна може відкласти виплату зарплат 500 000 державним службовцям і 1,4 млн вчителів та пенсій для 10 млн своїх громадян, якщо Євросоюз і США не нададуть обіцяну фінансову допомогу на початку 2024 року. Про це The Financial Times заявила віцепрем'єрка Юлія Свириденко.

За її словами, Кабінет міністрів країни намагається зібрати гроші для роботи чиновників і виплати допомог, однак наступного року Києву необхідна зовнішня підтримка у розмірі 37 млрд доларів. Але й допомоги Заходу буде недостатньо. Як розповіла Свириденко, Україна приділятиме першочергову увагу обороні й обслуговуванню боргу, що означає "величезний ризик недофінансування деяких соціальних секторів".

Журналісти видання зазначають, що наприкінці року питання фінансування з боку ЄС і США зустрілося з проблемами. Однак офіційний Київ висловив сподівання, що західні партнери зможуть схвалити допомогу у лютому та надасть кошти до кінця березня.

Як зазначає FT, Київ з вересня намагається заощадити гроші та змінити пріоритети витрат, зокрема, збільшивши податок на доходи банків.

Затримка виплат пенсій і зарплат може мати серйозні наслідки для економіки України. Пенсії є основним джерелом доходу для мільйонів українців, а затримки у виплаті зарплат можуть призвести до зниження продуктивності праці та зростання соціальної напруженості у країні.

Експерти зазначають, що, найімовірніше, західні партнери допоможуть Україні грошима. Україна є важливим стратегічним партнером для західних країн, і вони зацікавлені в її перемозі у війні з Росією. Крім того, західні країни вже надали Україні значну фінансову допомогу, та вони не хочуть допустити, щоб Україна зазнала поразки та стала жертвою російської агресії.

Таким чином, можна очікувати, що західні партнери продовжать надавати фінансову допомогу Україні у розмірі, необхідному для покриття витрат на відновлення країни та виплату соціальних виплат.

Нагадаємо, союзники навіть розглядають варіант тимчасового позбавлення Угорщини права голосу, щоб затвердити фінансування для України.

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини