3 січня 2024, 14:33

ЄС завдав ще одного удару по алмазному бізнесу РФ: доповнено санкційний список

Під санкції Євросоюзу потрапила компанія "Алроса" та її очільник Павло Мариничев: найбільший у світі видобувач алмазів приносить мільярдні доходи до бюджету країни-агресора.

ЄС завдав ще одного удару по алмазному бізнесу РФ: доповнено санкційний список

Євросоюз доповнив 12-й пакет санкцій проти РФ і вніс туди найбільшу алмазодобувну компанію світу "Алроса" та її гендиректора Павла Мариничева.

Про це повідомили на сайті Ради ЄС.

На частку державної компанії "Алроса" припадає 90% російського видобутку алмазів, і, за даними за 2022 рік, її чистий прибуток становив понад 82 мільярди рублів. Гроші, які Росія отримує від експорту дорогоцінних каменів, ідуть на фінансування армії РФ під час її війни в Україні, зазначали раніше в ЄС.

Мариничева занесли до санкційного списку США у липні 2023 року, а "Алроса" потрапила під американські санкції ще навесні 2022 року.

Євросоюз погодив 12-й пакет економічних обмежень проти РФ 18 грудня, а про доповнення санкційного списку та включення до нього "Алроси" та її керівника стало відомо сьогодні, 3 січня. Очікується, що бюджет країни-агресора після введення санкцій проти алмазної галузі недоотримуватиме близько 2 мільярдів євро на рік. Обмеження набуватимуть чинності поступово: з 1 березня до 1 вересня заборона розшириться з прямого експорту російських алмазів до ЄС до їхньої закупівлі через треті країни.

Ембарго зачіпає природні та штучні алмази, а також вироби з діамантами. Це частина спільних зусиль G7 з метою позбавити агресора доходів, які використовуються у війні з Україною.

Нагадаємо, лідери ЄС погодили 12-й пакет санкцій проти РФ: ембарго поширюється на алмази, хімію, військові й IT-технології.

Прес-секретар Путіна Пєсков запевняв, що у влади РФ є варіанти обходу обмежувальних заходів, введених проти алмазів країни-агресора.

Автор: Михаил Бутко

Останні новини