6 січня 2024, 19:36

"Пенсіонери залишаться без імпортних ліків", – Росії прогнозують крах рубля після виборів

Курс рубля у РФ може обвалитися до 130–150 за долар уже найближчої весни.

"Пенсіонери залишаться без імпортних ліків", – Росії прогнозують крах рубля після виборів

Влада РФ стримуватиме ослаблення рубля протягом найближчих кількох місяців, щоб створити видимість "стабільності" в економіці та не допустити панічних настроїв у суспільстві перед президентськими виборами у березні, однак потім курс російської валюти може піти у глибоке піке.

Економіст Ігор Ліпсиц, слова якого наводить "УНІАН", зазначає, що для покриття дефіциту російського бюджету потрібен зовсім інший курс, тому уряду РФ, імовірно, доведеться сильно девальвувати рубль - він може обвалитися до 130-150 за долар.

За словами економіста, такий обвал призведе до різкого подорожчання всіх імпортних товарів, зокрема ліків.

"Пенсіонери залишаться без імпортних ліків. Або одну упаковку купив, і ти голодний на місяць", - заявив аналітик.

Крім того, економіст не виключає, що влада РФ може вдатися до ще одного методу поповнення бюджету - вилучення вкладів населення. Адже невипадково глава російського Мінфіну Силуанов акцентував увагу наприкінці минулого року на тому, що росіяни тримають на депозитах у банках 40 трлн рублів. Таким чином у Мінфіні почали "акуратно готувати населення, що його заощадження можуть почати перекачувати у доходи бюджету у той чи інший спосіб", наголосив Ліпсіц.

Нагадаємо, у грудні аналітики зазначали, що російська економіка продовжує перегріватися, оскільки залежність від імпорту й обмежений доступ до світових ринків сприяють розгону інфляції.

Восени експерти прогнозували падіння курсу рубля до 120 за долар уже у найближчому майбутньому.

Автор: Артем Малиновский

Останні новини