15 січня 2024, 09:51

Санкції працюють: у російського монополіста "Лукойла" різко впав випуск бензину через "технічні проблеми"

Російський нафтовий і газовий гігант "Лукойл" скоротив виробництво палива через західні обмежувальні заходи.

Санкції працюють: у російського монополіста "Лукойла" різко впав випуск бензину через "технічні проблеми"

Найбільший приватний нафтогазовий холдинг країни-агресора Російської Федерації, що активно функціонує у секторі енергетики, різко знизив виробництво високооктанового бензину, намагаючись адаптуватися до негативних наслідків західних санкцій, запроваджених за вторгнення в Україну, передає ТГ-канал The Moscow Times із посиланням на видання "Коммерсант".

Поінформовані джерела видання стверджують, що компанія "Лукойл" змушена була вдвічі знизити обсяг виробництва преміального бензину на своєму великому нафтопереробному заводі у Нижегородській області.

Так, з 10 січня поточного року "Лукойл" тимчасово обмежив продаж високоякісного бензину марки "АІ-95" на біржі, що, ймовірно, пов'язано з бажанням компанії забезпечити постачання своїх заправних станцій. Цей хід стимулював учасників ринку до збільшення запасів палива у відповідь на передбачувану невизначеність у поставках.

Крім того, у січні поточного року на підприємстві сталася технологічна аварія: іноземне компресорне обладнання на ключовій установці каталітичного крекінгу вийшло з ладу. Можливість заміни обладнання, що вийшло з ладу, виявилася обмеженою через чинні санкції, які істотно скоротили доступ до іноземного обладнання.

Цей інцидент зачепив одразу дві установки каталітичного крекінгу на Нижньогородському нафтопереробному заводі, введені в експлуатацію у 2010 та 2015 роках. Поломка стосується старішого обладнання, проте також є звіти про збій на установці 2015 року наприкінці грудня 2023 року, хоча її вдалося відновити з обмеженою ефективністю.

Тим часом Казахстан клянеться Заходу, що дотримуватиметься санкцій, запроваджених проти Росії.

Автор: Святослав Рыбальченко

Останні новини