11 січня 2024, 16:22

Казахстан оголосив про повне дотримання західних санкцій проти Росії

В Астані повідомили, що в ЄС задоволені рівнем співпраці з республікою у питанні дотримання обмежень проти РФ.

Казахстан оголосив про повне дотримання західних санкцій проти Росії

Влада Казахстану оголосила, що країна у повному обсязі дотримується західних санкцій проти Росії. За останній рік жодна казахстанська компанія не порушувала запроваджений Євросоюзом проти РФ санкційний режим.

Відповідну заяву зробив глава Міністерства торгівлі й інтеграції Казахстану Арман Шаккалієв, слова якого наводить "Курсив.kz".

Міністр нагадав про візит у листопаді минулого року до республіки спецпосланця ЄС із санкцій Девіда О'Саллівана. Під час тієї поїздки, як стверджує Шаккалієв, європейський чиновник висловив задоволення рівнем співпраці з Астаною у питанні експортного контролю та дотримання обмежень проти Москви.

За словами міністра, казахстанська сторона та Брюссель перебувають у постійному контакті та регулярно оновлюють перелік продукції, яка підлягає експортному контролю. Такі коригування вносяться на основі змін у санкційних списках.

"Компанії, які порушують (антиросійські санкції - ред.) і потрапляють у поле зору наших західних партнерів, за фактом їх немає за півроку", - наголосив чиновник.

Міністр додав, що при уряді працює спеціальна комісія, яка виявляє факти порушень, система контролю вибудувана таким чином, щоб забезпечити дотримання Казахстаном своїх міжнародних зобов'язань.

Нагадаємо, у жовтні влада Казахстану оголосила про повну заборону на експорт до РФ 106 товарних позицій. Йдеться про технологічну продукцію.

Раніше стало відомо, що банки Казахстану масово відмовляють російським покупцям у прийомі переказів через контроль за санкціями.

Автор: Артем Малиновский

Останні новини