15 січня 2024, 10:55

Кремль обходить санкції не тільки через країни Азії, а й ЄС – ЗМІ провели розслідування

Росія отримує компоненти, необхідні для оборонної промисловості не тільки з Азії, а й Фінляндії.

Кремль обходить санкції не тільки через країни Азії, а й ЄС – ЗМІ провели розслідування

Росія отримує компоненти, необхідні для оборонної промисловості не тільки з Азії, а й Фінляндії. Такого висновку дійшли журналісти-розслідувачі з Фінляндії. Вони встановили, що відразу кілька компаній зареєстровані у Фінляндії, але працюють на Росію.

Про це стало відомо з публікації на сторінках ресурсу Yle, який повідомив, що такі компанії мають зв'язок не просто з РФ, а з силовими структурами.

Джерело повідомляє, що йдеться одразу про 20 компаній, які активно працюють на РФ, постачаючи компоненти, необхідні і для оборонної промисловості.

На ділі це дуже дрібні компанії, власники яких живуть у РФ. Такі компанії розташовані зазвичай у південно-східній частині країни у безпосередній близькості від великих логістичних хабів.

Одна з таких компаній розташована у районі Лаппеенранти. Згідно з митними документами, вона поставляє у РФ паливні насоси, дизельні мотори та матеріал, необхідний для коробок передач.

Деякі такі компоненти були знайдені у знищеній ворожій військовій техніці в Україні.

Деякі з таких компаній мають зв'язок із ФСБ, оскільки опублікували на своїх сайтах подяки від силових структур РФ.

Є новина і про те, що деякі такі фірми постачають до РФ прилади для оптичного й електронного обладнання. Частина такого обладнання йде безпосередньо до Узбекистану, а далі до РФ.

Розслідувачі встановили, що щонайменше 9 таких компаній мають зв'язки з ФСБ або оборонним комплексом РФ.

Деякі компанії постачали обладнання для російських заводів, які випускають розвідувальні безпілотники та бомбардувальники.

Частина компаній відмовилася спілкуватися з фінською пресою, частина заявила, що готові поспілкуватися не під запис, а треті стверджують, нібито їм нічого не відомо про порушення санкцій з боку Заходу.

Однак журналісти звернули увагу, що чотири фірми вже фігурують у кримінальному провадженні. Ще восени 2023 року дві з цих компаній перебувають під санкціями США, оскільки їхні компоненти було знайдено у російських безпілотниках. Власник однієї з компаній є громадянином Франції.

Раніше ми повідомляли, що Кремль створює в Азії підставні фірми, які постачають компоненти російської оборонної промисловості.

Нагадаємо, "Лукойл" через санкції з боку Заходу скоротив випуск палива для РФ.

Автор: Дмитрий Мироненко

Останні новини